kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

З нагоди 1030-ї річниці Хрещення Руси-України у Києві відбувся наймасштабніший Хресний хід в історії незалежної України

DSC 9397Українська Православна Церква Київського Патріархату – це Церква, яка має своїм покликанням служіння Богу та народу України. Саме тому день Хрещення Київської Руси є для нас визначною подією, адже всезагальне Хрещення у 988 році стало своєрідним “днем народження” нашої Церкви – новим етапом становлення Православ’я на теренах Руси-України та визначило подальший духовний і культурний вектор розвитку нашої Батьківщини.

28 липня 2018 року, у цей знаменний для України день, відбулося загальноцерковне святкування в “колисці” східнослов’янського Християнства – місті Києві. В цей день Православна Церква відзначає також пам’ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого. Володимир Святославович увійшов в історію нашого народу як хреститель України-Руси. Саме він заклав християнську парадигму на наших землях і тому вшановується нащадками як рівноапостольний святий.

Урочисті святкування розпочалися напередодні, 27 липня увечері, Всенічним бдінням у Володимирському кафедральному соборі столиці.

Сам день відзначення 1030-ліття Хрещення Руси-України розпочався з урочистої Божественної літургії у Володимирському кафедральному соборі, яку очолив Святійший Патріарх Філарет.

Предстоятелю співслужив єпископат Київського Патріархату, представники Чорногорської Православної Церкви та численне духовенство з усієї України та закордону. Цього святкового дня у кафедральному соборі молилася й надзвичайно велика кількість вірян. Все церковне подвір’я було наповнене вірянами, які мали можливість чути і бачити богослужіння завдяки великому екрану та гучномовцям, які були встановлені на церковному подвір'ї.

На запричасному секретар Священного Синоду архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій виголосив Послання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату з нагоди 1030-ліття Хрещення Руси-України.

Після завершення Божественної літургії, під дзвони Володимирського собору, в напрямку до пам’ятника святому князю Володимиру розпочався Хресний хід.

За різними оцінками в центрі Києва на молитву зібралося від 65 до 150 тисяч, або й більше віруючих - море людське важко було злічити. Дотепер так багато патріотично налаштованих громадян, які моляться за перемогу правди і мир в Україні, збирав лише Майдан під час Революції Гідності.

У Хресному ході взяли участь Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко, представники Уряду, архіпастирі, багатотисячне духовенство, віряни, воїни та ветерани АТО, волонтери, відомі політичні й громадські діячі, представники культури, науки та освіти, пересічні українці.

Слід відзначити, що вперше, разом з духовенством і вірянами Київського Патріархату у Хресному ході вулицями Києва йшли архієреї та духовенство Української Автокефальної Православної Церкви на чолі з Предстоятелем УАПЦ Блаженнійшим митрополитом Макарієм.

Богослужіння у Володимирському соборі та Хресний хід транслювався у прямому ефірі Першого каналу, 5 каналу, 112.ua та інших телевізійних каналів.

Біля пам’ятника святому князю Володимиру Патріарх Філарет очолив молебень за Україну та Українську Помісну Православну Церкву. 

Після молитви Предстоятель привітав всіх присутніх з 1030-літтям Хрещення Київської Руси-України та звернувся з першосвятительським словом.

"Вельмишановний Петре Олексійовичу, Президенте України, шановні представники Українського Уряду, Верховна Радо, Ваше Блаженство, Преосвященні владики, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Насамперед вітаю всіх вас і весь український народ зі святом 1030-ліття хрещення Руси-України. В цьому році ми святкуємо цей ювілей незвичайно. Багато разів по Володимирській вулиці проходив Хресний хід, але такого Хресного ходу Україна ще не знала. Про що це говорить? Це говорить про те, що український народ єднається, як в цілому український народ, так єднається і українське Православ’я. Тому ми на святкуванні цьому бачимо делегацію Вселенського Патріарха Варфоломія, який має твердий намір дати українській Церкві Томос про автокефалію нашої Церкви. 

Що це означає? Це означає не тільки те, що в Україні буде, обов’язково, одна Українська Православна Церква. Не буде багато українських Церков, а буде одна, визнана, яка увійде в молитовне спілкування з усіма Православними Церквами і це наша дуже важлива перемога, бо ми до цієї перемоги йшли десятиліттями і завдяки енергії нинішнього нашого Президента ми маємо такі результати.

Другий висновок із цього Хресного ходу такий, що перемога наша на Сході забезпечена. Чому забезпечена? Тому що український народ уже об’єднався, а якщо український народ об’єднався, то його агресор північний перемогти не зможе. І тому ми цим хресним ходом святкуємо дві перемоги: створення Єдиної в Україні Православної Церкви, правдивої української, і друга - перемога над нашим зовнішнім ворогом.

Тому ми й зібралися, щоб подякувати насамперед Господу нашому Ісусу Христу, без якого нічого в світі не звершується і подякувати рівноапостольному великому князю Володимиру, бо це його молитвами ми досягаємо таких результатів. Він для нас є вказівкою, він в Європу хотів увійти і ми туди прагнемо.

Тому, святкуючи пам’ять князя Володимира, ми повинні дивитися на свободу, демократію, технічний розвиток в Європі, а все що погане там – відкинути.

Слава Ісусу Христу і Слава Україні!", - сказав у своєму слові Патріарх.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, ієрархам, Україні, Президенту, владі та війську і всьому українському народу. 

По завершенню святкового молебню усі бажаючі змогли підкріпитися їжею та напоями, які роздавалися вірянам на території Михайлівського Золотоверхого монастиря.