kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день свята Введення в храм Пресвятої Богородиці

DSC 05444 грудня Православна Церква відзначає одне з найбільших свят - Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Напередодні свята, 3 грудня 2013 року ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив урочисте Всенічне бдіння з літією.

Його Святості співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Під час богослужіння Святійший Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

У день свята Предстоятель Київського Патріархату, у співслужінні соборного духовенства, звершив Божественну літургію.

Після читання Євангелія Патріарх Філарет звернувся до вірян з проповіддю на тему свята, у якій розповів про значення Пресвятої Богородиці у справі нашого спасіння.

Зокрема Святійший відзначив: "Пресвята Діва займає у ділі спасіння людського роду дуже важливе місце. Без Неї, без Її святості не народився б Син Божий. Бо Вона, згадайте слова Її, коли архангел Гавриїл благовістив Їй про народження від Неї Сина Божого, сказала: "Я раба Господня, нехай буде мені по слову твоєму". Ось якби Вона не сказала це, тобто не дала згоди на зачаття від Духа Святого - народження не відбулось. А так Вона сказала: "Я раба...нехай буде по твоєму слову". І ці слова, згода Божої Матері, мають для нашого спасіння вирішальне значення. Тому ми і шануємо Пречисту Діву Марію і молимось до неї, як до Заступниці, а не просто як до святої, як до всіх святих. Бо Вона має виключне значення у нашому спасінні".

Предстоятель закликав у всіх життєвих обставинах завжди звертатися з молитвою до Цариці Небесної: "Пресвята Богородиця дійсно допомагає християнському роду більше ніж будь-який святий. І про це свідчать чудеса від Її ікон - чудотворних ікон, яких є безліч. В Україні одній - біля трьох сотень. Чому? Тому, що Божа Матір має таку силу молитов перед Своїм Сином, як не один святий. Ось задумайтесь і зверніть увагу на ікону Пресвятої Богородиці "Скоропослушниця" або ікону "Несподівана Радість", скільки віруючих моляться перед ними?! Моляться тому, що отримують те, що просять. Коли просять з вірою - отримують. І це є доказ того, що Божа Матір придбала таку силу перед Богом, що може заступити і допомогти кожній людині, яка звертається до неї з вірою і з молитвою. Тому будемо звертатись в бідах наших, гріхах наших до Божої Матері - Пресвята Богородице, спаси нас!" - сказав Патріарх.

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці, після якого Святійший Владика привітав духовенство і парафіян зі святом.