kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння на свято Вознесіння Господнього

DSC 020424 травня 2012 року у четвер Православна Церква відзначає одне із двунадесятих свят – Вознесіння Господнє.

Напередодні, 23 травня, у середу ввечері Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Всенічне бдіння у Свято-Володимирському кафедральному соборі, а у четвер, 24 травня, – Божественну Літургію. Його Святості співслужило духовенство кафедрального собору.

Після євангельського читання Святійший Патріарх виголосив повчальне слово на тему свята. А після Божественної літургії був звершений молебень до Господа Ісуса Христа.

Слід зазначити, що 24 травня Свята Православна Церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, учителів слов'янських. З 2003 року за рішенням Святійшого Патріарха Філарета цей день проголошено «Днем українського студентства». Вже традиційно на це свято у Володимирському кафедральному соборі міста Києва молилися студенти та професорсько-викладацький склад Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, які були ініціаторами встановлення цього святкування.

Після відпусту Святійший Владика звернувся до ректорату, професорсько-викладацького складу та студентства НПУ ім. Драгоманова та нагородив за особливі заслуги з відродження української духовності та сприяння у розбудові Помісної Української Православної Церкви кількох викладачів і співробітників Університету було нагороджено орденами та медалями святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, а низку студентів – Благословенними Патріаршими грамотами.

Наприкінці було проголошене многоліття керівництву, професорсько-викладацькому складу Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та тим, хто в ньому навчається, і всьому українському студентству.

Про свято: Минуло вже 40 днів від Воскресіння Христового, протягом яких учні Христові переживали незрівнянну радість спілкування з Воскреслим Христом.

Вознісшись у плоті на небо, Господь не залишив землю, але Своєю Божественною присутністю став ще ближче до людини, до всіх, хто вірує в Нього. Сьогодні Він знаходиться на землі не тільки всюдисущим Своїм Божеством, але і у великому таїнстві Євхаристії – Божественних Тіла і Крові Його, яких сподобляються вірні. Преславне Вознесіння Спасителя на небо було продовженням і завершенням Його прославлення в людині, яке почалося Різдвом. Вознесіння Ісуса Христа на небо відкриває для всіх віруючих у Нього шлях до неба, до вічного життя, подібно до того, як Його смерть і Воскресіння стали перемогою над гріхом і смертю для всього людства.

Андрій ГОЛОВКОВ