kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Віце-прем’єр-міністр, Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак відвідав Володимирський собор

IMG 13823 лютого 2023 року з офіційним візитом в Україні перебував Віце-прем’єр-міністр, Міністр національної оборони Республіки Польща Маріуш Блащак. У Києві пан Маріуш Блащак зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським і Міністром оборони Олексієм Резніковим. Під час зустрічі Президент України вручив Міністру національної оборони Польщі орден «За заслуги» І ступеня, яким його було нагороджено за значні особисті заслуги у зміцненні міждержавної співпраці, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України.

У рамках візиту Віце-прем’єр-міністр Польщі відвідав Свято-Володимирський патріарший кафедральний собор. Пана Міністра супроводжували Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцькі та високоповажні представники Міністерства національної оборони Польщі.

З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, пана Маріуша Блащака у храмі зустріли архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та священник собору протоієрей Олександр Шмуригін. Від імені Предстоятеля архієпископ Андрій привітав шановних гостей у головному храмі Української Православної Церкви Київського Патріархату та висловив їм глибоку вдячність державній владі Польщі та всьому польському народу за велику військову, гуманітарну і дипломатичну допомогу, яка надається Україні у цей надскладний час неспровокованої російської агресії.

Пізнавальну екскурсію про святині, історію, архітектуру, розписи та сучасне життя Володимирського кафедрального собору розповів доктор мистецтвознавства і автор монографії про Володимирський собор професор Дмитро Степовик. Крім центральної частини собору, гості також побували на другому поверсі у приділах-храмах на честь святої княгині Ольги та страстотерпців Бориса і Гліба.

На згадку про зустріч і на благословення архієпископ Андрій подарував пану Маріушу Блащаку та членам поважної делегації святі ікони, а професор Степовик вручив пану Міністру свою книгу про Володимирський собор. У свою чергу Віце-прем’єр-міністр, Міністр національної оборони Польщі подарував представникам Церкви пам'ятні монети.