kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 28-му після П’ятидесятниці, святих праотців

DSC 641525 грудня 2022 року, в неділю 28-му після П’ятидесятниці, святих праотців та в день пам’яті святителя Спиридона, єпископа Тримифунтського, чудотворця, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив Божественну літургію у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет звершив у соборі Всенічне бдіння. Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією протоієрей Михаїл Трускавецький виголосив проповідь на тему євангельської притчі про запрошених на вечерю (Лк. 76 зач., XIV, 16-24).

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву про визволення України від нашестя чужинців, щоб Господь почув наші благання і подав Україні перемогу та мир.

В неділю святих праотців Православна Церква вшановує пам’ять всіх родоначальників народу Божого від Адама до Йосифа Обручника. Разом з ними згадуються ті, хто проповідував Христа – святі пророки від Самуїла до Захарії та Іоана Хрестителя, а також всі Старозавітні праведники, що були виправдані вірою в прийдешнього Месію. Особливо в службі цього дня оспівуються благочестиві юнаки (отроки) – Ананія, Азарія та Мисаїл, які вірою погасили силу вогню і перебували посеред нього неначе в холоді, радіючи, будучи зрошеними Духом Святим. Цим вони таємничо прообразували Пресвяту Трійцю і Втілення Христове від Діви, яка і після Різдва залишилася Дівою. З цими святими отроками згадується і пророк Даниїл, який бачив Христа, що йшов як суддя усіх народів, і Діву, що таємничо народила Його.

Звершуючи пам’ять святих праотців Православна Церква тим самим навчає нас, щоб в очікуванні великого і світлоносного дня Різдва Христового ми роздумували про віру та життя святих і, наслідуючи їх, готували себе, за їхнім прикладом до достойної зустрічі Того, Хто йде з Небес – Господа нашого Ісуса Христа. Щоб прикрашали свою душу чеснотами і завчасно були готові у славний день Різдва нашого Спасителя достойно зустріти Його зі світильниками віри та з єлеєм добрих справ, з твердою надією на Життя вічне, зі світлим і радісним лицем чистоти й духовності.