kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

День тезоіменитства Святійшого Патріарха Філарета

DSC 551614 грудня Православна Церква відзначає день пам’яті святого праведного Філарета Милостивого, який є також і днем тезоіменитства Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

Напередодні свята, 13 грудня 2022 року, Святійший Патріарх Філарет у Володимирському кафедральному соборі звершив Всенічне бдіння. 

У самий день свята, 14 грудня, Патріарх Філарет відслужив у соборі Божественну літургію.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, архієпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Дніпровський і Криворізький Даниїл, єпископ Одеський і Балтський Никон, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, єпископ Маріупольський і Феодосіївський Хризостом, єпископ Ришканський, вікарій Східно-Молдовської єпархії Авів та духовенство.

Після літургії був відслужений подячний молебень, під час якого Патріарх виголосив молитву за Україну, щоб Господь Бог звільнив нас від нашестя російських окупантів та благословив наш народ єдністю і справедливим миром.

Від імені архієреїв, духовенства та парафіян Святійшого владику привітав архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій.

Архієпископ Андрій подарував Святійшому владиці просфору та букет квітів.

Після вітання до присутніх з подячним і повчальним словом звернувся Святійший Патріарх Філарет.

"Ваші високопреосвященства і преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри! Насамперед, я хочу подякувати всім вам, що ви прийшли сьогодні в день пам'яті святого праведного Філарета Милостивого помолитись до цього святого, щоб Господь дав мені здоров'я і силу й надалі служити Церкві Божій.

Ми багато говоримо про визнання, про незалежність. Чому постають ці питання? Для спасіння має значення залежні ми чи незалежні? Немає. І тому, де б православний християнин не знаходився, якщо він сповідує Православну віру і живе по-православному - він спасеться. А для чого тоді ось ця боротьба за незалежність? Для спасіння? Ні, а для утвердження держави. 

Для держави потрібна єдина Православна Церква. Для чого державі потрібна єдина Українська Православна Церква? Для того, щоб була міцна держава, єдина і нерозділена. Ось сьогодні ми маємо розділену Православну Церкву і, як наслідок цієї розділеності Церкви, ми маємо: Крим відібрали, Донбас, тобто розділили Україну. А розділили тому, що спочатку розділили Церкву, розділивши Церкву - розділили народ, розділили державу і тому ми і знаходимись зараз у такій ситуації. Але, треба вірити і не сумніватись, що правда переможе. Не може неправда перемогти, такого в історії ніколи не було. От я часто приводжу приклад Радянського Союзу. Була могутня держава, друга наддержава в світі, а будувалась на неправді. На якій неправді будувалась? Казали, що Бога нема. Правда це, що Бога немає? Бог є, а вони казали, що нема і тому будували на неправді. І розпався цей Радянський Союз, який будувався на неправді, миттєво. У Біловезькій Пущі зібрались три президента, підписали і Радянського Союзу нема. Так Бог Своєю правдою перемагає неправду. Так і зараз, дорогі браття і сестри, ми повинні триматись правди. Якої правди? Є українська держава, мусить бути одна Православна Церква. Буде це, досягнемо - Україна буде квітучою країною. 

Чому Україна буде квітучою країною? А тому, що український народ трудолюбивий. Він не задовільняється тим, що є хата, він біля хати насаджає сад, город, тварин, а росіянин побудував хату і сидить собі в хаті, а навколо нічого немає. І тому українці це трудолюбивий  і милосердний народ. Бо ще Петро І про українців сказав так: "Цей народ трудолюбивий, милосердний, але коли у нього хочуть забрати свободу, то він показує драконячі зуби". Ось зараз у нас росія хоче забрати свободу і український народ зуби показує. Під Києвом перемогли, під Харковом перемогли, в Херсоні перемогли - оце ті "драконові зуби", які не допустять, щоб Україна була знову підпорядкована москві. 

Недалекий той час, коли ми повернемо Крим і Донбас. Донбас - це українська земля, на Донбасі немає жодного російського села, всі села українські. А що це значить? Це значить, що це є українська земля. Правда повинна торжествувати і буде це незабаром. І Крим наш буде, і Донбас, бо Господь довготерпить, але діє миттєво, знищує неправду і перемагає правда.

Нам треба молитись. Послав страждання Господь - терпіть, перетерпимо - переможемо. І тому треба бути мужніми, бадьорими, терпеливими і цим самим ми заслужимо і Царство Небесне, якщо будемо жити по правді на землі. І нехай Господь нам у цьому допомагає, за молитвами святого праведного Філарета Милостивого" – сказав у своєму слові Предстоятель.

Святкове богослужіння завершилося урочистим козацьким многоліттям Патріарху, Українській Церкві, владі, війську та побожному українському народові.