kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 26-ту після П’ятидесятниці

DSC 526511 грудня 2022 року, в неділю 26-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Маріупольський і Феодосіївський Хризостом та духовенство храму.

На запричасному до вірян зі словом проповіді звернувся настоятель храму протоієрей Борис Табачек.

У сьогоднішній притчі з Євангельського читання (Лк. 71 зач., 13, 10-17) розповідається про те, як Господь Ісус Христос одного разу в синагозі зцілив жінку, яка вісімнадцять років була скорченою. Але начальник синагоги обурився, що Ісус Христос зцілив жінку у суботу, сказав до народу: «Є шість днів, в які дозволено робити, в ті й приходьте зцілятися, а не в день суботній».

Господь посоромив цього законника перед усім народом. Він сказав йому: «Лицеміре, чи не відв’язує кожний з вас у суботу вола свого або осла від ясел і не веде напувати? А цю дочку Авраамову, яку зв’язав сатана ось уже вісімнадцять років, чи не належало визволити від цих пут у день суботній?»

Перед нами стоїть питання: чи можна трудитися у святкові дні? Євангельська розповідь вчить нас, що добрі справи не гріх робити і в святкові дні. Заповідь Божа про святковий день дана людям для відпочинку і зміцнення своїх тілесних і духовних сил. Протягом шести днів людина працює для тіла, а сьомий день – це не день лінощів, коли людина нічого не робить, а день – для спасіння душі.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву про визволення України від нашестя чужинців, щоб Господь почув наші благання і подав Україні перемогу та мир.