kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день свята Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

DSC 334327 вересня 2022 року, в день свята Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Напередодні свята, Патріарх Філарет звершив святкове Всенічне бдіння з чином Воздвиження Хреста Господнього.

Його Святості співслужили настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Завершилося богослужіння поклонінням Чесному і Животворчому Хресту Господньому.

Після закінчення Божественної літургії Святійший Патріарх Філарет привітав віруючих зі святом та розповів про знайдення і Воздвиження Хреста Господнього, яке відбулося у IV столітті.

«Дорогі браття і сестри, вітаю вас зі святом Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.

З якого часу Церква святкує цю подію і що ця подія означає? Справа в тому, що після розп’яття Господа Ісуса Христа, хрести, які були на Голгофі скинули з гори. А потім в 70 році Єрусалим був зруйнований і, звичайно, ці хрести, в тому числі Хрест Христа Спасителя, були завалені землею.

А коли імператрицею стала Олена, мати імператора Костянтина Великого, то вона вирішила відкрити всі святі міста, тобто міста, які були пов’язані з Господом Ісусом Христом, коли Він жив на землі. І тому вона почала вести розкопки. І знайшла при цих розкопках три хрести. Але який із цих трьох хрестів був Хрест Господа Ісуса Христа не можна було знати, бо вони всі однакові. І тоді Патріарх Макарій пропонував мертвого, якого проносили, прикласти до цих хрестів. І коли мертвого приклали до Хреста Спасителя, то він воскрес. Із цього християни зрозуміли, що це і є Хрест Господа Ісуса Христа на якому Він був розіп’ятий.

І тому всі християни в Єрусалимі стали поклонятися і цілувати цей Хрест. А так як християн було багато і кожний не зміг особисто прикластись до Хреста Господнього, то Єрусалимський Патріарх Макарій, який тоді був Патріархом в святому місті, запропонував воздвигати цей Хрест, піднімати в гору, і народ поклонявся і співав: «Господи помилуй». І тому після цього оцю подію підняття Хреста в гору до небес назвали Воздвиженням Чесного і Животворчого Хреста.

Ось із цього часу свята Церква встановила святкувати в сьогоднішній день Воздвиження Хреста Господа нашого Ісуса Христа. Ось така історія із Хрестом Господнім і з Воздвиженням Його для поклоніння народу» – сказав Патріарх Філарет.