kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Святкове богослужіння у день пам’яті священномученика Макарія, митрополита Київського

DSC 928114 травня Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Макарія, митрополита Київського, Галицького і всієї Руси, нетлінні і чудотворні мощі якого спочивають у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці.

Також цього дня Українська Православна Церква Київського Патріархату відзначає 56-ту річницю служіння Святійшого Патріарха Філарета на Київській архієрейській кафедрі. 14 травня 1966 року владика Філарет був призначений архієпископом Київським і Галицьким, Патріаршим Екзархом всієї України та з того часу в сані архієпископа, митрополита, а з жовтня 1995 року – Патріарха несе своє служіння в Українській Церкві на столичній кафедрі. За всю понад тисячолітню історію Української Церкви – це найдовший період неперервного служіння на Київському престолі.

13 травня, напередодні дня пам’яті священномученика Макарія, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Всенічне бдіння.

У самий день свята, 14 травня, Святійший Патріарх Філарет відслужив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Варсонофій, єпископ Чернівецький і Буковинський Никон, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, духовенство Києва та Київської області.

За богослужінням підносились посилені молитви за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців, зміцнив і захистив наших воїнів і подав українському народові справедливий мир і перемогу.

На запричасному зі словом проповіді до парафіян звернувся клірик Володимирського собору протоієрей Михаїл Трускавецький.

Закінчилось богослужіння молебнем до священномученика Макарія, перед його нетлінними і чудотворними мощами. Потім, під багаторазовий спів величання святому Макарію, Патріарх, архієреї, духовенство та парафіяни благоговійно приклалися до чесних мощей священномученика.

Патріарх Філарет привітав усіх зі святом та закликав у цей важкий час не втрачати надію, а вірити і посилено молитись Богові за Україну і перемогу.

“Ваші преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Поздоровляю вас зі святом священномученика Макарія, митрополита Київського.

Митрополит Макарій жив у складні для України часи. Він, будучи київським митрополитом, змушений був жити не у своєму престольному граді Києві, а у Вільно. Сам цей факт свідчить про те, що ситуація, обставини життя були тяжкими. Але, він любив Київ і вирішив відвідати Київ. Проте, досяг своєї мети тільки мертвим, бо його вбили на дорозі до Києва в селі Скригалівка татари. Мертвого його привезли до Києва і гріб поставили у святій Софії в одному з приділів. Це свідчить про те, що Церква існує у різних умовах – і в добрих, сприятливих і в тяжких. І прикладом цього є священномученик Макарій. Тяжкі часи були, але він служив Богу, служив Церкві Православній і служив своєму народу.

Тому і ми, дорогі браття і сестри, не зважаючи на всі складні обставини, в яких сьогодні знаходиться наша Українська держава і наш народ, не повинні втрачати надію, тому що Бог може все змінити. Від Нього все залежить. Сьогодні тяжко, а завтра буде радісно. Бо Господь поведе таким чином, що ми переможемо. І ми молимось, щоб Господь дав українському народові перемогу. Ми ні на кого не нападали – на нас напали, а ми захищаємось. Маємо ми право на захист своєї рідної української землі? Кожна розумна людина скаже, що захищати свій дім, свою сім’ю, свій народ, свою державу – це правильно. І тому, Господь таким допомагає. Посилає випробування, а потім дає перемогу.

Ми проходимо час випробування, але твердо віримо, що Господь дасть нам перемогу і в Україні наступить мир і злагода. Україна буде великою державою. Чому буде великою? А тому, що Господь буде допомагати нам, українцям, які чужі землі не захоплюють, а за свою землю віддають свої життя. Будемо дякувати Богові за все, просити, щоб Він допоміг нам і приніс на нашу багатостраждальну землю мир. Христос Воскрес!” – сказав у своєму слові Предстоятель.

Урочисте богослужіння завершилося козацьким многоліттям.