kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив ранню з читанням 12-ти Страсних Євангелій

DSC 811121 квітня 2022 року, увечері напередодні Великої п’ятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні соборного духовенства звершив ранню з читанням 12-ти Страсних Євангелій у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Під час цього особливого богослужіння прочитуються дванадцять місць із Євангелія, які повіствують про спасительні страждання Господа нашого Ісуса Христа. Рання звершується біля підніжжя хреста, який встановлюється посередині храму, і включає в себе піснеспіви, присвячені спогадам страстей, які Спаситель притерпів за нас.

Після богослужіння, за благочестивим звичаєм, віруючі приносять додому свічки, які запалювались під час читання Євангельських зачал.

У Велику і Страсну п’ятницю Церква згадує неправедне осудження Синедріоном і Пилатом Господа Ісуса Христа, Його страждання, розп’яття на хресті, смерть і покладення Його тіла в гріб, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, а також введення розбійника в рай.