kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Святійший Патріарх Філарет звершив ранню з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського

DSC 64524 квітня 2022 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив ранню з читанням Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Володимирському патріаршому кафедральному соборі м. Києва.

Зазвичай, Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського читається напередодні четверга 5-го тижня Великого посту. Оскільки, у четвер, 7 квітня, відзначається велике дванадесяте свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, то, згідно церковного уставу (7 Маркова глава Типикону), читання канону звершувалось сьогодні.

Покаянний канон читається у храмах лише два рази на рік: повністю – на п’ятій седмиці Великого посту, а розділеним на чотири частини – з понеділка по четвер першої седмиці.

«Помилуй мене, Боже, помилуй мене». Цю коротку молитву ми поєднуємо з читанням постового канону преподобного Андрія Критського. Канон, на прикладах Старого і Нового Завітів, показує нам, як потрібно керувати нашою волею і своїм життям, що необхідно для того, щоб заслужити милість Божу і бути помилуваним.

Богослужіння з читанням Великого канону також носить назву «Маріїне стояння» або «стояння святої Марії Єгипетської», адже за уставом, під час його звершення, також належить читати житіє преподобної Марії Єгипетської – великої пустельниці і подвижниці. Це житіє є повчальним прикладом милосердя Божого до грішників, які каються, а також показує, яких духовних висот може досягнути людина завдяки подвижницькому життю.