kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Духовенство та віряни привітали Святійшого Патріарха Філарета з Різдвом Христовим

DSC 40197 січня 2022 року Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив у Володимирському кафедральному соборі святкову Велику вечірню.

 Патріарху співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

Після Вечірньої вірянам було зачитано Різдвяне послання Святійшого Патріарха Філарета.

Від імені духовенства та парафіян, архієпископ Андрій звернувся до Святійшого владики зі словами привітання:

“Сьогодні ми зібралися на богослужіння, щоб оспівувати нашого народженого Младенця Христа та привітати свого Предстоятеля з Різдвом Христовим. Сердечно вітаємо Вас, Ваша Святосте, з великим світоспасительним святом Різдва у плоті Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Господь зі Своєї милості сподобив нас ще раз зустріти це велике і радісне свято.

Вселенна, веселися: Бог від Діви воплотився! Дивним і чудесним у Різдві є те, що Син Божий прийшов у світ через Пресвяту Діву. Святий Іоан Золотоустий говорить, що як Адам, без дружини, привів у світ Єву, так і Пресвята Діва, без чоловіка, народила Спасителя. Причому Адам залишився цілим після взяття ребра з його тіла, а Пресвята Діва залишилася непорочною і нетлінною після народження Богонемовляти Христа. Сьогодні прийшов Новий Адам, щоб оновити тлінного старого Адама, щоб відчинилися райські ворота. Саме для цього ми сьогодні зібралися в цьому храмі, щоб оспівати славу Божу за Його невимовну милість до нас, до всього роду людського.

«Слово стало плоттю і вселилося між нами, повне благодаті й істини…» (Ін. 1: 14). Люди на землі побачили те Слово, Яке споконвіку було у Бога і Яке було Богом (Ін. 1: 1–2), і Яке взяло на себе людську природу і стало Людиною, щоб нас, грішних людей, знову зробити невинними та чистими дітьми Божими.

Яка велика честь дарована нам, занепалим людям, через поєднання у Христі нашої людської природи з природою Бога! Тепер наша людська природа, що у Христі, сидить на небі праворуч Небесного Бога-Отця. Такої честі не удостоїлися навіть святі ангели. І все це даровано нам, людям, не заради наших заслуг чи достоїнств, а заради великої божественної милості.

У духовному житті є такий закон, згідно з яким Божа сила і могутність відкриваються там, де є усвідомлення людської немочі та безсилля перед Богом, а Божественний розум і премудрість відкриваються та стають очевидними там, де є невинна простота. Саме такі якості зробили здатними східних волхвів побачити дивну зірку і збагнути, що у світ прийшов Сильний і Могутній Бог. Святі отці стверджують, що дивна зірка з’явилася на небі в день Благовіщення Пресвятої Богородиці і сяяла на небі дев’ять місяців, доки не довела волхвів до Віфлеєма, до благословенної печери, у той самий день, коли народився Спаситель світу – Христос. Так Господь премудро все влаштував із тими, хто шукав Божественну Премудрість.

Нам, які прагнуть простоти і смирення, Бог-Творець і Спаситель подарував Свою зірку, якою є наша совість. Послав ангела Свого, точніше сказати – Ангела Церкви – Предстоятеля Київського Патріархату, який наставляє нас на Божу дорогу і веде нас, як колись Віфлеємська зірка вела волхвів. Тому ми, чада Ваші, керуючись совістю – голосом Божим, слухаючи настанови Ваші, зберегли вірність Вам та Церкві Київського Патріархату.

У ці дні ми радіємо і смиренно дякуємо нашому Спасителю за те, що Він Своєю невимовною любов’ю до нас, грішних і занепалих людей, прийшов у світ, взяв на Себе нашу людську природу, очистив, освятив і спас її.

У благословенну Різдвяну ніч ангели співали дивну пісню: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2: 14). Сьогодні ми особливо молимося і просимо Господа, щоб мир, який Господь приніс на землю у Своєму Різдві і який оспівували святі ангели, вселився в наших серцях, щоб між нами завжди була любов і повага одне до одного, щоб над благословенною Україною нашою завжди було мирне небо. Нехай усіх нас Господь благословить миром!

Ваша Святосте, дорогий наш Владико Патріарху! Ще раз щиро вітаємо Вас зі святом Різдва Христового. Ми бажаємо Вам, щоб Віфлеємська зірка завжди освітлювала Ваш архіпастирський шлях, а Ви наповнювались радістю, яку сповістили ангели на полі пастушкам. Нехай Господь укріпить Вас і дарує міцне здоров’я Вам ще багато років прославляти народженого Богомладенця Христа!”, – сказав у вітальному слові архієпископ Андрій.

 Владика Андрій підніс Патріарху Філарету просфору і букет квітів.

Святійший владика подякував всім за вітання і молитви та виголосив архіпастирське слово, в якому детально розтлумачив значення Народження на світ Сина Божого.

Після многоліття Патріарха Філарета співом колядок привітали Патріарший та кліросний хори Володимирського собору. Святійший Владика подав благословення віруючим, а присутні у храмі дітки ще й отримали солодкі подарунки.