kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

“Ангели Божі служать кожній людині в справі спасіння”, – Патріарх Філарет

DSC 2195-scaled21 листопада 2021 року, у неділю 22-гу після П’ятидесятниці та день свята Собору Архістратига Божого Михаїла та iнших Небесних Сил безплотних, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та духовенство собору.

Під час Божественної літургії Патріарх Філарет виголосив проповідь:

“Дорогі браття і сестри, дуже часто ми замислюємося над тим, звідки взялося зло у світі? Бог все створив добрим. А зло почалося на небі серед ангелів. Це зло виникло таким чином, що найвищий ангел дениця утвердився в думці, що він найдосконаліший і сказав сам собі, що він бог. Тоді Михаїл, скинув деницю з неба і сказав: хто як Бог? Від цього цей архангел і отримав ім’я Михаїл, що з єврейської означає: хто як Бог, тобто хто може бути подібним до Бога.

Повалений ангел дениця був скинутий з неба разом із багатьма ангелами, які стали злими духами. І таким чином почалося зло, як відступництво від Бога через гордість. Тому гордість є одним із найтяжчим гріхом, бо горда людина не здатна бачити свої недоліки, свої помилки і гріхи. А якщо людина не бачить своїх гріхів, то вона не здатна покаятися і виправитися.

Бог створив ангелів для того, щоб вони служили. В якому відношенні служили? Виконували волю Божу. Поставлений Богом ангел вигнав Адама і Єву з раю, ангел сповістив про початок спасіння світу, явившись Пресвятій Діві Марії і сказавши, що від Неї народиться Сина – Спасителя світу. І ангели Божі служать не тільки в таких великих ділах, але і служать кожній людині в справі спасіння.

Тому якщо хочемо, щоб ангели Божі допомагали нам, треба не грішити, щоб ангели не покидали нас в житі. І тоді ми зможемо прийти до вічного блаженного життя”, – сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося святковим молебнем до святого Архістратига Божого Михаїла, під час якого Патріарх Філарет читав молитву до чиноначальника небесних воїнств за допомогу та заступництво віруючим християн від видимих і невидимих ворогів.

Також цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Cвятійший Патріарх Філарет читав у Володимирському соборі акафіст перед іконою Божої Матері Скоропослушниця.