kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день Різдва Пресвятої Богородиці

DSC 028421 вересня Православна Церква відзначає одне з найбільших свят – Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Напередодні, 20 вересня ввечері, Патріарх Філарет звершив Всенічне бдіння.

У день свята, 21 вересня 2021 року, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі міста Києва.

Його Святості співслужили архієпископ Андрій, настоятель храму протоієрей Борис Табачек, протоієрей Іоан Київський та протоієрей Олександр Шмуригін.

Після читання Євангелія проповідь виголосив владика Андрій. На запричасному із словом настанов до вірян звернувся протоієрей Іоан Київський.

Завершилось богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці.

Вітаючи парафіян храму, Святійший Патріарх Філарет пояснив, яке велике має значення народження Божої Матері для нашого спасіння:

«Без народження Пресвятої Діви Марії, а точніше, без такої від якої міг народитися Син Божий, а Син Божий міг народитися тільки від чистої, а від не чистої жінки не міг народитися Син Божий, не міг з’єднатися. І тому Пресвята Діва Марія дала Сину Божому плоть і кров. І Він з’єднався. А якби не з’єднався, то не очистив б людську природу від гріха і безсмертя, і ми б ніякого спасіння не мали, а вічно страждали і ніколи б душа з тілом, після смерті, не з’єдналась. Ось таке має велике значення для всіх нас народження Пресвятої Діви Марії для нашого спасіння. Не було б Діви Марії – не було б втілення Сина Божого. А не було б втілення Сина Божого – не було б спасіння. І ми б залишалися в гріхах і смерті. Тому ми і прославляємо Пресвяту Діву Марію: «Пресвята Богородице, спаси нас» – сказав Патріарх Філарет.