kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

У неділю тринадцяту після П’ятидесятниці Патріарх Філарет очолив Божественну літургію

DSC 022719 вересня 2021 року, у неділю 13-ту після П’ятидесятниці та день пам’яті чуда Архістратига Божого Михаїла в Хонах, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив всенічне бдіння.

За богослужінням Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та духовенство собору.

Під час Божественної літургії Патріарх виголосив проповідь на тему євангельського читання:

«Дорогі браття і сестри! Сьогодні Православна Церква святкує Чудо Архістратига Божого Михаїла. Це чудо Архістратиг Михаїл звершив у місті Хони. І чудо було пов’язано з тим, що на горі стояв храм, і цей храм християни шанували і багато відвідувало людей цей Божий храм. Язичники заздрили цьому і вирішили перешкодити. Яким чином перешкодити? Знищити цей храм. А як знищити? Оскільки храм стояв на горі, а там було вище джерело, то язичники два джерела з’єднали в одне і хотіли направити його на храм і, таким чином, зруйнувати цей храм. А храм був посвячений Архістратигу Божому Михаїлу і при храмі був пономар на ім’я Архип. І цей Архип почав молитися до Архістратига Божого Михаїла, щоб він захистив свій храм. І Архістратиг почув молитву Архипа-пономаря і, коли води йшли з гори на храм, то Архістратиг Михаїл мечем ударив в землю, і води пішли не на храм, а пішли в землю. Ось це чудо і згадує свята Церква.

Церква звертає нашу увагу на те, що Архістратиг Михаїл посланий Богом служити народам, служити людям. І, як приклад цього служіння людям, є звершене ним чудо в місті Хонах. Тому, ми повинні зробити з цього висновок, що не тільки Архістратиг Божий Михаїл, а й всі ангели і архангели служать Богу через служіння людям. Тому, і при хрещенні кожному подається ангел, який повинен допомагати нам. А яким чином допомагати? Навівати думки добрі, створювати благоприємні умови для нашого спасіння. Тому, кожний, хто прийняв хрещення отримав і ангела-охоронителя.

Але ангел-охоронитель може і покидати людину. Покидають ангели тоді, коли ми грішимо. Тому, що ангели не можуть бути присутніми там, де звершується гріх. Ось коли грішите, знайте, ангел відступив. Але, перед цим, в розумі йде боротьба. Боротьба добрих думок і злих думок. Добрі думки навіває ангел, а злі думки навівають злі духи. І ось в розумі нашому йде постійно ця боротьба – добра і зла, правди і неправди, любові і ненависті. І ангели допомагають нам, якщо ми слухаємо їх.

Тому, будемо звертатися і до Архістратига Божого Михаїла, і до ангелів-охоронителів, щоб вони нам допомагали у нашому нелегкому житті. Я маю на увазі, насамперед духовне життя. Бо в духовному житті йде боротьба добра і зла.

І нехай Господь наш Ісус Христос допомагає нам, через ангелів-охоронителів, подолати зло, перетерпіти страждання і досягнути вічного блаженного життя», – сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося святковим молебнем до святого Архістратига Божого Михаїла, під час якого Патріарх Філарет читав молитву до чиноначальника небесних воїнств за допомогу та заступництво віруючим християн від видимих і невидимих ворогів.

Також цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Cвятійший Патріарх Філарет читатиме у Володимирському соборі акафіст Покрову Божої Матері.