kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день свята Різдва Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана

DSC 7413-rotated7 липня 2021 року, коли Православна Церква урочисто святкує Різдво Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана, а також преподобних Іова та Феодосія Манявських, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

За Божественною літургією Його Святості співслужило духовенство собору.

На запричасному із проповіддю до парафіян звернувся клірик собору протоієрей Іоан Київський.

Наприкінці богослужіння Святійший владика очолив молебень, під час якого була піднесенна молитва до святого Іоана Предтечі.

Після відпусту Патріарх привітав парафіян храму зі святом святого Іоана Хрестителя.

«Дорогі браття і сестри! Поздоровляю вас зі святом святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.

Пам’ятаєте уривок із Євангелія, де апостоли Іоан і Яків, просили Ісуса Христа, коли входили в Єрусалим, щоб один із них сів праворуч, а другий ліворуч. І що тоді сказав Господь? Господь сказав: «Не від Мене це залежить». А від кого? Від Отця Небесного, це місце уготоване. Виникає питання; кому ж уготоване місце праворуч і ліворуч? Подивіться на ікону Христа Спасителя; праворуч стоїть Божа Матір, а ліворуч Іоан Хреститель. Христос сказав: «Кому уготовано». Так ось Божій Матері уготовано бути праворуч Свого Сина, а Іоану Предтечі тому, що, як Христос сказав: «Немає більшого серед народжених ніж Іоан. Тому цим двом – Божій Матері і Іоану уготовано стояти праворуч і ліворуч, а сидить на престолі Господь наш Ісус Христос.

Молитви Іоана Предтечі особливо сильні, бо Він найближчий до Господа Ісуса Христа. Будемо звертатися до Іоана Предтечі, щоб Він молив Господа Ісуса Христа, щоб Він простив нам провини і уготовив нам вічне блаженне життя, заради якого ми живемо, трудимось і яке очікуємо» – промовив Патріарх Філарет.