kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Святкове богослужіння з нагоди дня народження Святійшого Патріарха Філарета

DSC 037924 січня 2021 року, у неділю 33-тю після П’ятидесятниці, після Богоявлення, у Володимирському кафедральному соборі м. Києва відбулося святкове богослужіння з нагоди дня народження Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Філарета.

Відзначимо, що 23 січня, виповнилося 92 роки від дня народження Його Святості Патріарха Філарета.

З нагоди свята, напередодні воскресного дня, у суботу ввечері, було відслужене Всенічне бдіння, а в недільний день – урочиста Божественна літургія, яку очолив іменинник – Святійший Патріарх Філарет.

Його Святості співслужили: архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Харківський і Богодухівський Ілля, єпископ Сумський і Охтирський Никодим, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Варсонофій, єпископ Херсонський і Таврійський Михаїл, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням піснеспіви виконували Патріарший хор під керівництвом регента Вероніки Матвієнко, та кліросний хор Володимирського собору.

Після літургії та подячного молебню від імені єпископату, духовенства і вірян Української Православної Церкви Київського Патріархату до Предстоятеля зі словом вітання звернувся архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій.

«Ваша Святосте!

День народження – це подія, яку іноді вважають не таким важливим святом, яке християнам потрібно відзначати. Але ж ми святкуємо Різдво Господа нашого Ісуса Христа, Матері Божої, Різдво Іоанна Хрестителя та інших великих святих. Кожне народження людини в життя тимчасове одночасно являє собою і народження в життя вічне. І тому ми, християни, відзначаючи свій день народження, дякуємо Богу за те, що Він дарував нам життя. Ми дякуємо Господу за рік, який пройшов, і просимо Його допомоги і благословення на подальший життєвий шлях.

Ваша Святосте, сьогодні ми дякуємо Богу за минулий рік Вашого життя. Дякуємо ще й за те, що ми його прожили разом з Вами, і мали честь всіляко допомагати і розділяти Ваші щоденні труди, нести ту величезну відповідальність, яка покладена на Вас Самим Богом і Церквою. Саме тому, щасливі бути у цей день поруч із Вами, і від усього серця щиро приєднатись до подячних молитов.

Вашим народженням Господь Вседержитель привів Вас у межі земного життя, щоб поставити спадкоємцем Свого Небесного Царства і подарувати благодатне життя в Собі. З волі Божої, Ви народились в Україні в часи гоніння на християн, на Церкву Христову. Це була жорстока і непроста епоха. Але при цьому Ви з гідністю пережили ті часи і самі стали епохою, бо 92 роки – це і є ціла епоха. Ваше життя – це життя у двох століттях, більш того, можна сказати – у двох тисячоліттях.

Патріарх Авраам вже був у похилому віці і його життя, здавалося, прожите, але він не мав жодного сумніву, виконуючи повеління Боже: «Піди з землі твоєї, від роду твого і з дому батька твого (і йди) на землю, яку Я покажу тобі» (Бут. 12, 1). Свого часу і до Вас був подібний заклик. Ви послухалися Бога і відгукнулися на цей поклик, не звернули з того шляху, на який Вас поставив Господь і не помилилися. Втілюючи, за згодою Вашого серця, Його Божественний Промисел, Ви стали на шлях служіння Богу. І нині палаєте на свічнику Першосвятительского престолу, розганяєте словами євангельських настанов морок невідання і невіри навколо, пробуджуючи сплячі душі людей і відкриваєте їм світло Христове, яке просвітлює всіх.

Ми бачимо Промисел Божий над Вами, місія Вашого земного життя – це патріарше служіння. Велика відповідальність і честь очолити одну з найбільших Православних Церков, яка служить одному з найбільших народів православного світу – славному і багатостраждальному українському народу. Роки Богоугодного життя і Вашої Першосвятительської праці наповнені милістю Божою. Словами святителя Василія Великого: «Нинішнє життя присвячене праці і подвигам, а майбутнє – вінцям і нагородам». І приклад Вашого життя підтверджує цю істину.

Бог допомагає своєю Божественною благодаттю, допомагає тим, хто хоче, хто працює. «Благодаттю Божою (Ви) є те, Що є; і благодать Його в (Вас) не була марною,…» (1 Кор. 15, 10), саме ця непереможна Божественна сила зробила Вас людиною непереможною. Ми сьогодні возносимо велику подяку Богові за те, що Ви, подібно до апостола Павла, потрудилися більше за всіх. Ви є видатним святителем Церкви Христової, мудрим керівником, великим проповідником, зосередженим молільником, православним богословом, талановитим дипломатом, духовним лідером та совістю української нації.

Дякуємо Вам за жертовний труд і щиро бажаємо міцного здоров’я, Божої мудрості і благодаті, невичерпності життєвих сил та наснаги для подальших звершень на благо Церкви та України. Нехай Господь щедро обдаровує Вас усіма потрібними ласками, зміцнюючи і надихаючи Вас до праці у Божому винограднику, а Матір Божа нехай огортає Вас своїм Чесним Омофором на многії і благії літа» – сказав у вітальному слові архієпископ Андрій.

Владика Андрій подарував Його Святості просфору та букет квітів.

Святійший Патріарх Філарет подякував за вітання та закликав всіх жити у любові до Бога і один до одного, бо тільки так можна успадкувати Царство Небесне.

«Ваші преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Насамперед, я хочу подякувати вам владика, за ваше тепле слово в якому висловлена братська любов, яка існує між нами.

Святкування – це привід для виявлення нашої любові один до одного. Тому, що ми знаємо, що єдність є там, де є любов; а там, де любові немає – там єдності немає. І там, де неправдива любов – там єдність, здається що вона є, а її там немає.

І ми сьогодні тут зібралися, щоб помолитися. Привід – день мого народження, а суть полягає в тому, що ми повинні виявляти свою любов один до одного, насамперед, молитися. Молитися за те, щоб Господь посилав нам милість, бо без милості Божої диявол спокушає так, що людина і жити не хоче на цій землі. І ми своєю молитвою, своєю єдністю протистоїмо цим диявольським спокусам.

Ми зараз переживаємо тяжкий час не тільки для України, а для всього світу. І ви бачите, як незначна подія – коронавірус, а перевернув увесь світ, все змінилося. І в цих складних умовах нам треба жити, жити і укріплятися. А яким чином? Любити один одного. Тому що в любові є сила внутрішня, яка перемагає всі спокуси, страждання, негаразди. Тому що, Бог про себе сказав: «Я – є Любов». Якщо Бог є Любов, то і ми, які створені за Його образом, теж повинні мати любов. Візьміть, наприклад, сім’ю. Якщо чоловік і жінка люблять один одного, люблять дітей – сім’я щаслива, хоч вона бідна і страждає, але щаслива, щаслива любов’ю. Так і суспільство, незважаючи на всілякі труднощі, якщо громадяни поважають один одного, служать один одному, то вони щасливі. Тому, ми і просимо у Бога завжди, щоб Він посилав нам свою Божественну благодать, яка підігрівала б у нас це святе почуття любові один до одного.

Тому будемо, дорогі браття і сестри, любити один одного. Буде любов – буде щастя. Буде щастя – будемо задоволені своїм земним життям і ця любов приведе до вічного життя. Бо ми всі добре знаємо, що Царство Небесне – це Царство любові. Хочеш попасти в Царство Небесне – люби і будеш у Царстві Небесному. Не любиш – знай, не можеш там бути, тому що там знаходяться тільки ті, які люблять.

Нехай Господь посилає нам свою Божественну благодать і пробуджує в наших серцях Божественну любов до Бога і один до одного» – виголосив Святійший владика.

Завершилося богослужіння козацьким многоліттям на честь Патріарха.

Після Божественної літургії духовенство та парафіяни мали змогу особисто привітати Патріарха Філарета з днем народження.