kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Бог не відмовить нам у тому, що нам є корисним для нашого життя земного і вічного, – Патріарх Філарет

DSC 938510 січня 2021 року, у неділю 31-шу після П’ятидесятниці, після Різдва Христового та день пам’яті праведного Йосифа Обручника, Давида, царя, і Якова, брата Господнього, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили архієпископ Андрій та духовенство кафедрального собору.

За богослужінням Святійший Владика виголосив проповідь:

“Дорогі браття і сестри, сьогодні Православна Церква святкує пам’ять пророка Давида, Йосифа Обручника і Якова брата Господнього. Для чого Церква встановила це святкування? Для того, щоб підтвердити, що Син Божий дійсно став людиною, і що Давид – це Його праотець, Йосиф – це Його нареченний батько, а Яків – його брат. Який брат? Діва Марія народила тільки одного Ісуса Христа, а Яків – це син Йосифа.

Все це Церква встановила, щоб показати, що Син Божий дійсно народився, став людиною і прийняв на себе людську природу. Бо знаходились багато християн-єретиків, які вчили, що Син Божий не прийняв людську природу, а тільки уявно став людиною. Саме тому святкування Різдва і згадування родичів повинне нагадувати нам, що Спаситель дійсно народився, прийняв людську природу, щоб спасти нас від гріха.

Далі Святійший Патріарх розповів у проповіді як Господь наш Ісус Христос через прийняту Ним людську природу оновлює людський рід, і як це прийняття впливає на людей.

Для Бога немає нічого неможливого. Ми зараз просимо у Бога, щоб припинилася ця епідемія коронавірусу. Можливо це для Бога? Звичайно можливо, і це може відбутися за нашою вірою і нашими молитвами через Божественну любов. Тому, дорогі браття і сестри, потрібно мати тверду віру, творити сильну молитву і просити Бога. І Бог, як батько не відмовляє своїм дітям, коли вони просять щось корисного, не відмовить нам у тому, що нам є корисним для нашого життя земного і вічного”, – сказав Святійший Патріарх Філарет.

Після завершення Літургії перед іконою Різдва Христового відбулося славлення – Патріарх та духовенство проспівали тропар і кондак свята.