kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет звершив панахиду за загиблими у Другій світовій війні та помолився за мир в Україні

DSC 9715-scaled9 травня 2020 року, у день відзначення 75-ї річниці перемоги над нацизмом, Святійший Патріарх Філарет звершив панахиду за спочилими в роки Другої світової війни та молебень за мир в Україні у Володимирському кафедральному соборі.

Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій і духовенство храму.

У своєму слові Патріарх Філарет запевнив, що Божа правда завжди перемагає неправду, добро завжди перемагає зло. Як у Другій світовій війні людство перемогло нацизм, так і зараз ми дочекаємось миру і перемоги над агресором.

«Перемога показує нам, що правда завжди перемагає неправду. В чому була неправда Гітлера? Неправда Гітлера полягала в тому, що він об’явив, що Німецький народ – це зверх нація, найвища нація, вища за всі інші народи. Друга неправда, що він хотів знищити єврейський народ. І незважаючи на те, що він отримав велику перемогу, захопив всю Європу і третину Радянського Союзу. Перемога зла? Перемога. Перемога неправди? Перемога. Але Божественну правду, істинну правду перемогти неможливо. Тому, Господь привів Гітлера до того, що він сам себе застрелив і свій народ поставив у низьке положення, тому що вони убивали невинних людей, наших братів, сестер, батьків і матерів.

Показав Господь свою правду? Показав. Але не в цьому була тільки перемога правди над неправдою. Згадаймо про Церкву. В якому стані знаходилась Церква перед війною у Радянському Союзі. Гнана, зруйнована, Хрести з храмів поскидали. Єпископів, духовенство, монахів в Сибір і на Соловки  відправили. В школах вчили, що Бога немає. Не треба нам рай на небі, ми рай побудуємо на землі. В такому стані знаходилась Церква. Але Бог дав свободу Церкві. І під час війни, ті ж безбожники змушені були визнати роль Церкви. І тому під час війни антирелігійна пропаганда не вилась. І Церква ожила, відкрилися храми, були визволені священики із Сибіру. І якби не війна, то Церкви в нашій країні, мабуть, не було. Так Господь своєю правдою переміг неправду безбожників радянських.

Так в історії було завжди. Неправда деякий час перемагала, але остаточна перемога завжди належала правді Богові. І так буває і тепер. Перемагає неправда, війна йде на Сході, люди помирають із любові до своєї Батьківщини. І в багатьох опускаються руки. Але треба не тільки вірити, але бути переконеними, що правда перемагає завжди. Той, хто стоїть на дорозі правди завжди переможе, навіть, якщо і помре, а перемога буде за ним. Мученики помирали в муках, в страшних стражданнях, але перемогли, а мучителі в пеклі в яке вони не вірили, але вони там. Тому ця віра, віра в те, що Бог перемагає завжди і правда перемагає, ми повинні надихатися і далі боротися, і стояти на дорозі правди, бо вона рано чи пізно переможе, а неправда буде знищена. Як фашизм знищений на завжди, комунізм, який обіцяв побудувати рай на землі, знищений на завжди, а правда Божа торжествує і Церква торжествує, тому що з нею Бог і з нею правда.

Нехай Господь наш Ісус Христос, на цих історичних прикладах утверджує в нас віру в перемогу правди» – сказав у своїй проповіді Патріарх.

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Ціною боротьби стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів.

Ми дякуємо Богові за мир, молимось за полеглих, як в роки Другої світової війни, так і національно-визвольної війни на Донбасі, а також благаємо Господа за здоров’я наших захисників, які виборюють мир і перемогу на сході України. Низький уклін ветеранам за їхній подвиг для нашого майбутнього та воїнам, хто зараз відстоює наше теперішнє!