kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння у Великий четвер

DSC 827816 квітня 2020 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію святителя Василія Великого у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Перед літургією, згідно богослужбового уставу, Патріарх Філарет звершив службу Вечірньої.

У Великий і Страсний четвер за богослужінням згадуються чотири важливі події з життя Христа Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь встановив таїнство Святої Євхаристії – Причастя Його Тіла і Крові; вмивання ніг ученикам на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному; молитва в саду Гефсиманському; видання Ісуса Христа Юдою на неправедне судилище.

Чистим звуть в народі цей четвер, бо саме тоді, зібравши учнів у Сіонській горниці, Господь вимив їм ноги, навчаючи разом із ними і всіх нас ніколи не зневажати оточуючих нас людей та розуміти, що ми прийшли в цей світ не для того, щоб служили нам, а для того, щоб послужити нашим ближнім.