kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у свято Входу Господнього в Єрусалим

DSC 803012 квітня 2020 року Православна Церква святкує Вхід Господній в Єрусалим. Напередодні, 11 квітня увечері, Святійший Патріарх Філарет звершив Всенічне бдіння напередодні свята Входу Господнього в Єрусалим. Під час вечірнього богослужіння Святійший Владика освятив віття верби.

У неділю зранку, в самий день свята, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі столиці.

Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, єпископ Чернівецький і Буковинський Никон, настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

Звертаючись до віруючих, Святійший Патріарх привітав вірян з великим дванадесятим святом та наголосив, що Входження Господнє у Єрусалим несе всім віру в наше майбутнє воскресіння.

«Чудесне воскресіння чотириденного Лазаря, викликало велике піднесення у народі, бо Христос воскресив людину, яка вже смерділа, і це для людей було незвичайним, тому народ і діти зустріли Ісуса Христа так урочисто. На Сході був звичай переможців зустрічати із пальмовим віттям, стелити одежу на дорозі переможцю викликувати: осанна. Так само зробили і Господу Ісусу Христу, бо він входив як переможець смерті.

Святкуючи перемогу Господа Ісуса Христа над смертю, Його урочистий вхід у Єрусалим, ми повинні подумати про свій духовний стан і задати собі питання: чи зможу я після воскресіння мертвих отримати нагороду праведних і мати вічне та блаженне життя, чи отримаю вічні страждання за свої гріхи?

Але зверніть увагу на юдеїв, які кричали: «Осанна, Сину Давидів! Осанна в вишніх!», А через декілька днів ті ж самі люди на судилищі у Пилата кричали: «візьми і розіпни Його!». Ви ж виголошували осанна, а тепер Тому ж Самому кричите розіпни, чому так відбувається? Це є доказ людської гріховності. І ця осанна і розіпни продовжується і донині. Сьогодні кричать осанна, а завтра – розіпни!

Але ми, дорогі браття і сестри, повинні йти дорогою, яку вказав  нам Господь Ісус Христос. Яка це дорога? Це дорога віри, любові і правди. Треба жити по правді, виконувати заповіді Божі і тоді нам не будуть страшні страждання. У нашому житті ми не повинні боятися ні страждань, ні смерті, нічого не треба боятися, одного треба боятися – вчинення гріха, бо гріх приводить до вічного страждання і духовної смерті людини. Свято, яке ми сьогодні святкуємо нагадує нам християнам, що не треба боятися смерті, бо Господь переміг смерть! І дав нам життя, життя блаженне і вічне!» – сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

За традицією, в кінці богослужіння, Святійший Владика освятив зелені гілки верби та пальми, якими вірні вітають одне одного.