kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 4-ту Великого посту

DSC 744329 березня 2020 року, у неділю 4-ту Великого посту, преподобного Іоана Ліствичника, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію святителя Василія Великого у Володимирському кафедральному соборі.

Напередодні воскресного дня, у суботу ввечері, Патріарх очолив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили єпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій та духовенство собору.

Після прочитання Євангелія Святійший Владика виголосив проповідь:

«В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! Ми тільки що прослухали уривок з Євангелія від Марка про вигнання біса із глухонімого юнака. Батько, як ви чули, звертався про сцілення до апостолів. Чому він звернувся до апостолів? А тому що апостоли, коли Ісус Христос посилав їх на проповідь то вони звершували чудеса, в тому числі і виганяли бісів. Тому батько і звернувся до апостолів, а вони не могли вигнати. Потім, цей же батько, звернувся до Ісуса Христа і Господь сказав йому: «Чи віриш ти в це?», а батько відповідає: «Вірю, допоможи моєму невірству». І Господь сцілив. Апостоли запитали в Ісуса Христа: «А чому ми не могли вигнати біса?», Господь каже: «Тому, що ви не вірили в це».

Це навчає нас тому, що треба мати віру в Бога. Віру не в те, що Він існує, а віру, що він керує світом, народами і кожним із нас. Це треба вірити. А ми не віримо, тому і страждаємо, як страждав біснуватий.

Ось зараз переживає весь світ цю епідемію коронавірусу. Чому вона виникла? Виникла за беззаконня людей. Гріхи, які звершує людство сьогодні притаманні грішній людині протягом всього існування людського роду. А різниця полягає в тому, що тепер влада, в багатьох країнах, називає зло добром. І в цьому є різниця між гріхами минулих століть і теперішнім життям. Тоді гомосексуалізм називали гріхом, а зараз це нормальний образ життя. І влада, в багатьох країнах, вважає це законно і карає не за цей гріх, а карає за те, що вони проти цього гріха.

Так ось за такі і подібні гріхи, бо не в цьому тільки провина людського роду, а провина в тому, що живемо не по правді. А в чому неправда? А неправда, головна, полягає в тому, що людство поставило в основу буття не Бога, а людину. Ніби все залежить від людини, а не від Бога. За те, що людство відкинуло Бога, а поставило в основу людину і її права. Тому Господь і показує, що Він є і, що від Нього залежить наше життя.

Може припинитися цей коронавірус? Може, і повинен припинитися. Але ми повинні вірити, що Господь зможе це зробити. Як Він вигнав біса, так може і припинити коронавірус миттєво, як миттєво вигнав біса. Але для того, щоб це сталося, треба вірити в це.

Тому для того, щоб припинилася ця всесвітня біда треба: по-перше – вірити в Бога, звертатися до нього з молитвою, з покаянням у своїх вчинених гріхах. По-друге – треба виправити своє життя. Життя треба виправити, жити по правді, любити один одного. Не лицемірно любити, як багато хто любить лицемірно на показ, на словах, а в дійсності ненавидить. Так цього лицемірства не повинно бути, не повинно бути фарисейства. А фарисейство полягає в тому, що на вигляд людина робить добро, а робить це не заради добра, а заради слави своєї. Так треба робити добро заради добра, а не заради слави. І якщо ми виправимося, то Господь миттєво припинить покарання і зникне цей вірус. Але треба вірити, каятися в гріхах і любити один одного правдиво, а всю неправду, лицемірство відкинути. Тоді Господь буде з нами, а коли з нами буде Бог, то для нас нічого не страшно. Йому слава навіки віків. Амінь».

За Божественною літургією підносилися посилені молитви за припинення пандемії коронавірусу в Україні та у всьому світі.

Богослужіння завершилось молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за визволення від епідемії коронавірусу, а духовенство соборно заспівало молитву «Царице моя, Преблага», просячи у Пресвятої Богородиці заступництва і допомоги.

Цього ж дня ввечері Патріарх Філарет звершив у Володимирському соборі вечірнє богослужіння з читанням акафісту Страстям Христовим.