kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Божественна благодать не може увійти в грішну людину, але тільки в очищену від гріха – Патріарх Філарет

patriarh-novyny-1-12-051 грудня 2019 року, в неділю 24-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі.

Напередодні, у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет звершив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням Святійший Владика звернувся до парафіян зі словом проповіді на тему притчі Господа нашого Ісуса Христа про нерозумного багача.

“У сьогоднішньому євангельському читанні ми чули притчу Ісуса Христа про багату людину, у яка зібрала великий врожай і цей багач не знав, що робити з цим багатством. І він сказав: «Зруйную старі житниці і побудую нові, більші, і скажу душі моїй: «їж душе, пий душе і веселись душе». Господь відповів йому на ці слова: «Безумний! У цю ніч душу твою візьмуть, і кому залишиться твоє багатство?»

Багато є людей заможних, які думають як цей багач, збирають багатство безмежно, а коли Господь попустить хворобу, то ця людина готова віддати все багатство, аби тільки вилікуватися від смертельної хвороби, але вилікуватися не може тому тоді помирає, і багатство їй не допомогло. Тому Христос і назвав цих багачів – безумними.

Христос сказав: «не собі скарби збирайте, а в Бога багатійте». А що означає у Бога багатіти, чи Богом багатіти? Це означає, що треба свою очищати від гріха, щоб в цю душу вселилася благодать Святого Духа, бо у святому Письмі сказано: «у нечестиву душу не ввійде премудрість» і не буде перебувати в тілі, яке поневолене гріхом. Тобто Божественна благодать не може увійти в грішну людину, а тільки в очищену від гріха. І коли душа чиста, тоді в цій душі перебуває благодать. Але навіть в таких душах Божа благодать перебуває по різному, в одних просто просвіщає розум і почуття, а деякі доходять до такого стану, перебування в них Бога, що самі стають як боги. Бо сам Господь сказав до людей: «ви боги», але богом людина може стати лише за благодаттю, а не за природою, при умові мати чисту душу та тверду віру.

Щоб стати такою довершеною людиною, треба боротися з гріхом, очищати свою душу, щоб в цю душу ввійшла Божественна благодать. Таке духовне зростання треба починати з малого: уникати гріха, жити по правді, любити, робити добро, і саме такі чесноти створять умови для того, щоб Божественна благодать вселялася в людину і просвіщала не тільки розум, але і серце, бо якщо Божа благодать не допоможе, то ми не можемо і любити як треба, і жити по правді. Це і означає слова Ісуса Христа: «багатійте у Бога, а не земними благами».

Звичайно складно досягти такої вершини досконалості, але йти цим шляхом ми можемо. І якщо ми підемо цим шляхом, то Господь нас приведе до вічного блаженного життя” – виголосив Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії перед Її чудотворним образом “Несподівана Радість”, під час якого підносились молитви за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців та подав українському народові мир, єдність та Своє благословення.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Святійший Патріарх Філарет у співслужінні духовенства кафедрального собору читатиме акафіст Покрову Божої Матері.