kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

“Треба боротися із гріхом, і зі злими духами, просячи через нашу слабкість допомоги у Бога” – Патріарх Філарет

patriarh-novyny-10-11-2019-0710 листопада 2019 року, в Неділю 21-ту після П’ятидесятниці, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршомусоборі.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет, звершив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання:

“В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Дорогі браття і сестри, сьогоднішнє євангельське читання, знову нагадує нам, що злі духи і ангели, існують реально. Як існує ангельський світ, так існують злі духи. Тому що Бог є теж безплотним, Якого ми не бачимо, але Він існує. Так  і ангелів, не бачимо, але вони існують, і злі духи, теж існують, і вони вселяються в людську душу. Причому, не один злий дух, а часто буває, що багато, ось як і цей біснуватий про якого ми чули з Євангелія.

Коли Христос запитав, яке ім’я твоє, він сказав легіон, бо в злих духів у цій людині було багато. І згадайте Марію Магдалину, і  з якої Христос вигнав сім бісів. Злі духи вселяються в людину, а багато людей є, які не відчувають дії злих духів. Чому вони не відчувають? А тому що злі духи на таких людей не нападають. Чому не нападають? А тому, що вони грішать, і своїм гріхом, стають рабами диявола. Злим духам не треба боротися з цими людьми, бо вони і так належать дияволу через свої гріхи. Найбільша ж боротьба злих духів, проти святих, проти тих, які хочуть жити праведно та благочестиво, і ось проти них боряться злі духи.

Хто хоче жити духовним життям, той відчуває ось цю боротьбу злих духів з цією людиною, бо злі духи хочуть її спокусити на гріх, посіяти зневіру, відчай. Тому подвижники боролися зі своєю гріховною плоттю, а більше всього боролися, зі злими духами, які діяли на них через розум. Ось чому виникають, ті чи інші думки? Часто під впливом, або ангела охоронителя, або злих духів, або оточуючого світу. І тому в розумі людському, в душі і в серці відбувається ось ця боротьба.

Так ось цей чоловік з євангельської розповіді, який мав багато бісів, був сильним не по своїх силах, а через велику силу злих духів, що розривали кайдани. Людина ж не може розірвати кайдани, своїми руками. А цей біснуватий розривав кайдани. Це значить була така велика бісівська сила в ньому, що розривала, ось ці кайдани. І жив він, як сказано в гробах, в печерах, не жив з людьми. І Господь, вигнав бісів з цієї людини. І що біси просили? Просили Його не посилати їх в пекло, а дозволити їм увійти у стадо свиней. Це говорить про те, що біси навіть у свиней не можуть увійти без Божого дозволу. Якщо в свиней не входять без дозволу Божого, то хіба в людину вони можуть ввійти без попущення Божого? Не можуть. Згадайте праведного Іова Багатостраждального. Сатана просив Бога доторкнутися до праведного Іова, бо він без попущення Божого не міг доторкнутися.

Ми повинні робити для себе висновок, що люди стають біснуватими не без попущення Божого. І боротьба наша із гріховними думками, які навівають злі духи, відбувається не без попущення Божого. Але боротися треба! Треба боротися із гріхом, і зі злими духами, просячи через нашу слабкість допомоги у Бога – Божественну благодать, яка може не тільки вигнати бісів, але й подолати гріховні помисли та дії.

Тому, дорогі браття і сестри, не будемо падати духом, коли в нашій душі відбуваються хвилювання, бурі – треба боротися, щоб стати праведною людиною. Господь хоче, щоб ми боролися, і якщо хоче, то допоможе як Він допомагав усім святим, які боролися. Будемо боротися зі злом і в ділах, і в помислах, і в почуттях та просити щоб Господь допоміг нам своєю божественною благодаттю” – виголосив Святійший Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії пред Її чудотворним образом “Несподівана Радість”, під час якого підносились молитви за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців та подав українському народові мир, єдність та Своє благословення.

Цього ж дня ввечері у Володимирському соборі Патріарх Філарет читав акафіст Покрову Божої Матері.