kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

“Ми повинні людину любити, а зло і гріх, яке вона чинить, ненавидіти і викорінювати” – Патріарх Філарет

patriarh-13-10-0913 жовтня 2019 року, в Неділю 17-ту після П’ятидесятниці, в день пам’яті святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Руси, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет, звершив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання, де говориться, що Господь закликає робити людям добро та любити своїх ворогів.

“Просте вчення, зрозуміле для всіх і в той же час незбагненне. В чому простота? Христос сказав: “Як хочете, щоб з вами робили люди, так і ви поступайте”. Зрозуміло для кожної людини, освідченої і не освідченої. Кожна людина хоче, щоб її робили добро, любили. Значить, за вченням Ісуса Христа, треба відповідати тим же, тобто, творити людям добро і любити їх. Христос пояснює: “Яка користь вам від того, що ви будете любити тих, які вас люблять. І язичники роблять теж саме. І якщо ви взайми даєте тим, від яких сподіваєтесь отримати, яка вам за це користь? А ви повинні любити ворогів”. А ось коли подумаєш, як полюбити ворога, то не завжди можеш ворога полюбити, тому що не вистачає почуття святого, для того щоб полюбити ворога.

А взагалі можливо це, щоб полюбити ворога? Можливо. І святі, живучи на землі досягали такого, що любили ворогів. А для того, щоб любити ворога, це не значить любити зло, яке він звершує. Зло – любити не можливо. І Бог не може любити зло, і не може любити не правду. Так і людина, не повинна любити зло, не повинна любити гріх, а повинна любити людину, яка грішить.

Ось зверніть увагу на те, грішники ми? Грішники. Любить нас Бог? Любить. А хіба Він любить в нас наші гріхи? Ні! Він любить людину, як своє творіння, любить добро, яке в цій людині є. Так і ми, повинні людину любити, а зло і гріх, яке вона чинить, ненавидіти і викорінювати.

Наприклад, йде війна зараз. Ворогів треба любити? Так, треба. А те що вони роблять, вбивають наших людей, захоплюють нашу землю, це треба ненавидіти, бо це є гріх. Так і Бог чинить, людину любить, а гріх її ненавидить. І святі, які досягали досконалості у моральному житті, так і робили.

Якщо ми, бажаємо своєму ворогові пекла, то з ким ми, з Богом, який хоче, щоб всі люди спаслися, чи з дияволом, який хоче, щоб кожна людина була в пеклі у його владі? Ось хто бажає своєму ворогові пекла, той ставить себе поруч з дияволом, тому що диявол хоче, щоб всі люди були у його царстві, пеклі. І тому треба бути з Христом, а бути з Христом, значить, треба бажати людям спасіння, щоб вони визволилися від зла, спаслися, і досягли Царства Небесного. Якщо так будемо розмірковувати у своєму житті і не тільки розмірковувати, а й робити так, то тоді ми досягнемо Царства Небесного і будемо з Христом, і після смерті будемо блаженствувати у Царстві Небесному”– промовив Святійший Патріарх Філарет.

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана Радість», під час якого підносилися молитви до Бога, щоб Всемилостивий Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців та дарував українському народові мир та єдність.