kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

“Чудеса звершуються Богом по нашій вірі” – Патріарх Філарет

DSC 231218 серпня 2019 року, у 9-ту неділю після П’ятидесятниці, передсвято Преображення Господнього, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Під час Божественної літургії, у своєму повчальному слові Патріарх проповідував на тему євангельського читання про те, як апостол Петро, по своїй вірі, пішов назустріч Ісусу Христу по водах Генисаретського озера, але, через маловірство і сумнів, почав тонути, просив Божої допомоги і був врятований Господом (Мф., 59 зач., XIV, 22-34).

Святійший владика пояснив на різних прикладах Священного Писання, історії Церкви та повсякденного життя, що чудеса в житті людини звершуються Богом по Його милості, але також і по вірі людини. Господь хоче, щоб кожна людина спаслася і досягла пізнання Істини. Господь творить чудеса, але щоб вони звершувались у житті людини, треба тверда жива віра самої людини у Всемогутність та милосердя Боже.

“Цей випадок є дуже повчальний для всіх нас. Тому що, коли апостол мав віру, то йшов по воді. А коли віру втратив, дійшов сумнів, то став тонути…

З цього треба робити висновок, що чудеса залежать від Бога, від Його Божественної сили. Бо вона, ця сила творить чудеса. Але не тільки від Божественної сили, а залежить від нас, від нашої віри. Віримо? Отримаємо те, що просимо. Сумніваємось? Не отримаємо. І це було в усі віки християнської церкви. Ті, які вірили, над тими Господь звершував чудеса” – відзначив проповідник.

Патріарх закликав вірян жити вірою і ніколи не падати духом, не зневірятись, бо Господь завжди поруч, Він чує наші молитви, задовільняє прохання, Він любить нас.

“Ми повинні бути переконані, що для Бога немає нічого неможливого. «Просіть і дасться вам». Або в іншому місці сказано: «Де двоє або троє зберуться в ім’я Моє, і чого ви не попросите у Отця Небесного, дасть вам».

Бачите, дорогі браття і сестри, яку надію велику дає нам Бог. У будь-яких тяжких обставинах життя, не треба падати духом. Чому не треба падати духом? А тому, що Бог є. Звернись до Нього, і Він допоможе тобі. Потопав Петро, звернувся і Христос підняв його і знову пішов по воді. Так і ми, у тяжких обставинах, а їх багато, треба звертатись до Бога, щоб Він допоміг. І Господь допоможе” – підсумував Святійший владика.

Богослужіння завершилося молебнем до Божої Матері перед Її чудотворним образом “Несподівана Радість”, під час якого підносились молитви за Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців та подав українському народові мир, єдність та Своє благословення.