kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння у неділю всіх святих землі Української

66032606 383219379214752 8524189758073602048 n30 червня 2019 року, у Неділю всіх святих землі Української, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі.

Напередодні, 29 червня у суботу ввечері, Святійший Патріарх Філарет в соборі очолив Всенічне бдіння. Під час полієлею Святійший владика помазував вірян освяченим єлеєм.

За Божественною літургією Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель Володимирського кафедрального собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Під час літургії, після прочитання Євангелія, Святійший Патріарх Філарет виголосив проповідь:

«В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі браття і сестри, сьогодні Українська Православна Церква святкує пам’ять всіх українських святих. До українських святих належить насамперед апостол Андрій Первозванний, бо він перший проповідував Євангеліє Христове на нашій землі. До українських святих належать кримські святителі і мученики, святий рівноапостольний князь Володимир, свята рівноапостольна княгиня Ольга, благовірний князь Аскольд, благовірний князь Костянтин Острозький та інші князі та правителі, які розповсюджували і утверджували віру Христову на наших землях. Особливо Церква шанує пам’ять Київських святителів, першого митрополита Київського Михаїла, Іларіона, священномученика Макарія, Петра, Олексія. До українських святих звичайно належать Києво-Печерські подвижники Антоній і Феодосій і всі чудотворці печерські, так само як і Іов Почаївський, волинські святі, і безліч прославлених українських святих.

Не треба думати, що Церква шанує тільки тих святих, які були в далекі часи, але і в наші часи є святі, і Церква прославила і Меркурія ігумена Бригинського, і Амфілохія Почаївського і багатьох новомучеників, постраждали за віру Христову у 20-му столітті, це майже наші сучасники, з якими ми жили, спілкувалися і переймали досвід духовного життя.

Дорогі браття і сестри, ми повинні знати, що Церква святкує не тільки цей сонм святих, який канонізований і записаний в церковному календарі. Церква святкує всіх святих, які увійшли у Царство Боже, бо хто увійшов у Царство Боже, той і є святий, тому що у Царстві Небесному не святого не може бути. Якщо якась душа, навіть грішна, але яку Бог простив через покаяння, то вона ввійшла в Царство Боже і є свята. Ось візьміть для наприкладу розбійника. Що він доброго зробив за своє життя? Нічого, одне тільки зло творив, але покаявся в останню хвилину і Господь сказав: сьогодні будеш зі мною в раю. Значить розбійник святий, бо він увійшов у Царство Боже, і це сказав Господь, не людина, значить це правда. А хіба інші грішники, які покаялися, і яких Господь простив, не ввійшли в Царство 

Небесне? Ввійшли, і вони теж святі. Тому ми сьогодні святкуємо всіх святих, і записаних в календарі, і невідомих для нас, але які знаходяться в Царстві Божому.

Ми також всі хочемо ввійти в Царство Боже, значить ми хочемо бути святими, бо якщо ми хочемо ввійти в Царство Небесне нам треба стати святими, бо нічого грішного не може бути в оселі Бога. Щоб стати святим, треба, щоб Господь простив гріхи, бо тільки милість Божа очищає людину. Як Господь очистив гріхи блудниці, митаря, розбійника, Савла – гонителя, так очищає він гріхи і всіх, хто щиро кається.

Ми святкуємо пам’ять всіх святих землі Української для того, щоб вони напоумлювали нас, що як вони пройшли цей важкий шлях гріховного земного життя, і були грішниками, але покаялися, і Господь по Своїй милості зробив їх святими. Тому, святкуючи пам’ять святих, ми повинні і себе налаштовувати на шлях покаяння, щоб Господь виявив Свою милість і простив усяку провину та ввів нас у вічне блаженне життя. Для цього і існує Свята Церква. Свята Церква не тому, що вона складається тільки із святих, а тому, що вона грішників робить святими, через покаяння, через Божественну благодать, яку Господь посилає, через причастя Тіла і Крові Спасителя. Ми навіть і не усвідомлюємо, коли причащаємося, що ми з’єднуємося із Тілом Самого Бога. І якщо Господь знаходиться всередині нас, то Він і робить нас святими.

Богу нашому слава навіки віків. Амінь» – виголосив Патріарх Філарет.

Наприкінці богослужіння Патріарх Філарет очолив молебень, під час якої були піднесенні додаткові прохання про визволення нашої Батьківщини від нашестя чужинців.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Cвятійший Патріарх Філарет читав у Свято-Володимирському соборі акафіст Покрову Божої Матері.