kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в день пам'яті великомученика Юрія Переможця

content dsc 21486 травня 2019 року, в день пам'яті святого великомученика Юрія Переможця, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршому соборі м. Києва.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

За богослужінням проповідь виголосив клірик собору протоієрей Михайло Сливчук.

Довідка 

Святий Великомученик Юрій (Георгій) народився у III столітті в Кападдокії (Мала Азія). Життя Святого Великомученика Юрія Переможця в сім'ї благочестивих християн. Згодом, коли батько постраждав мученицьки за Христа, мати перебралась жити в Палестину, де мала маєток і там виховала малого Юрія.

Досягнувши повноліття, Юрій вступає на військову службу, де вирізняється серед інших воїнів своїм розумом, хоробрістю, фізичною силою, військовою поставою та красою. Згодом імператор Діоклетіан (284-305) призначає його воєначальником.

В цей період Діоклетіан, який був талановитим правителем, фанатично захопився ідеєю відродити в Римській імперії язичництво, яке тоді відмирало та в 296 році видав указ, за яким почав жорстоко переслідувати християн. Через це й увійшов в історію, як один із найжорстокіших гонителів християн.

Коли Святий Юрій дізнався про це, то сповнившись жалю до християн, роздав своє майно бідним, відпустив на волю своїх рабів і прийшов у Сенат, де оголосив, що він - християнин.

Промова воєначальника Юрія була сповнена сильних і переконливих заперечень проти імператорського наказу переслідувати християн. “Я раб Христа Бога мого та свідчу про цю істину”, - говорив він.

Один з сановників повторив слова Пилата: “Що є істина?”. На це Святий Юрій відповів: “Істиною є Сам Христос, якого ви гоните”. 

Діоклетіан почав умовляти Юрія Переможця відректися від своїх переконань і принести жертву ідолам, обіцяючи йому земну славу. На це Св. Юрій відповів: “Ніхто й ніщо не ослабить моєї віри”. 

Після безрезультатних умовлянь відректися від Христа імператор наказав піддати Святого різним мукам. Його закрили в темницю, де, поклавши спиною на землю, ноги вклали в колодки, а на груди поклали важкий камінь. Та Святий Юрій мужньо переносив ці страждання і прославляв Господа.

Наступного дня Діоклетіан наказав колесувати Святого Мученика. Його прив'язали до великого колеса, яке оберталося, й гострі шипи рвали тіло. Святий Юрій взивав до Господа за підтримкою, але потім затих. Імператор подумав, що він вже мертвий і наказав зняти тіло з колеса. Сам у той час пішов в капище, щоб принести подячну жертву ідолам. 

В цей час надворі стемніло, прогримів грім і почулися слова: “Не бійся, Юріє, Я з тобою” і явився Ангел Господній у вигляді світлоносного юнака, який поклав руку на Святого Мученика і сказав: “Радуйся!” і Святий Юрій став здоровим. Присутні, побачивши таке чудо, увірували в християнського Бога. Два знатних сановники Анатолій і Протолеон, які були християнами, відкрито оголосили про це імператору, який наказав відсікти їм голови. 

Далі імператор, щоб зламати віру Юрія Переможця, звелів кинути його в негашене вапно. Там Святий Мученик перебував три дні, але залишився живим. Згодом, щоб принизити християнську віру, Діоклетіан просить Великомученика воскресити померлого. Юрій Переможець відповів: “Ти спокушаєш мене, але заради спасіння народу цього, що побачить силу Христа, Бог мій сотворить таке чудо”. Імператор звелів воскресити свого померлого слугу Афанасія і за молитвою Святого Юрія це здійснилося, проте не навернуло до віри Діоклетіна. Розлючений, він кинув Святого знову у в'язницю.

В останню ніч Великомученик Юрій молився і йому з'явився Христос, Який обійнявши, поцілувавши та поклавши на голову вінець, сказав: "Не бійся нічого й сподобишся Царства зі Мною". 

На суді імператор хотів спокусити Юрія Переможця в останній раз і запропонував йому стати співправителем імперії, але Святий категорично відкинув цю пропозицію. Тоді йому запропонували увійти в божницю і принести жертви ідолам. Святий увійшов і всі ідоли розсипались. Це ще більше розлютило імператора й присутніх і йому відсікли голову 6 травня 303 року в Нікомідії.

Тіло його поховали в місті Лідді. Пізніше, під час правління імператора Константина, там був побудований храм в честь Великомученика і там розмістили його чесні мощі.

Багато чудес вчинив Святий Юрій й після своєї смерті. На батьківщині Великомученика Юрія був страшний змій, який умертвляв і поїдав людей. Мешканці цього міста, за вимогою жерців по черзі водили змієві на поживу своїх дітей. А коли прийшла черга царської дочки, то і її повели. Всі плакали, а християни молилися за неї. Несподівано, з'явився на білому коні Святий Юрій і сказав дівчині, що він воїн Христа Спасителя і, вдаривши змія списом, вбив його. Саме тому на іконах його найчастіше зображають верхи на коні, з якого він списом проколює змія. 

В той час, як говорить Передання, 25 тисяч людей прийняли Святе Хрещення. Біля озера, де був вбитий змій, збудували церкву в честь Пресвятої Богородиці і Св. Великомученика Юрія. 

Зараз мощі Святого перебувають в місті Лод (Ізраїль) в храмі, названому на честь Святого, голова Юрія Переможця знаходиться в базиліці Сан-Днжорджіо ін Велабро в Римі (Італія). Права рука - в монастирі Святого Ксенофонта на Афоні (Греція).