kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння в неділю сиропусну

DSC 256810 березня 2019 рок, у неділю сиропусну (прощену), коли свята Церква згадує історію Адамового вигання з раю, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста . Києва.

Напередодні, в суботу ввечері, Його Святість відслужив Всенічне бдіння.

Владиці співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та клірики храму.

За Божественною літургією Патріарх виголосив проповідь, зокрема зазначивши: “Ми стоїмо на порозі Великого посту, часу коли ми як християни повинні очищати свої душі від гріхів. Але для того, щоб Господь простив нам наші провини, треба виконати ті умови, про які сказав Ісус Христос. Господь сказав, що якщо будете прощати провини ближнім своїм, то і Отець Небесний простить провини ваші. І додав, що якщо не будете прощати, то і Отець Ваш Небесний не простить провин ваших.

Якщо ж ми просимо прощення, а нам супротивник не прощає, то треба із свого серця викинути образу і тоді серце буде мирним і таку людину Господь простить. Яка ознака, що Бог простив нам ті чи інші гріхи? Ось коли ми зненавиділи гріх, який звершували, то це означає, що Господь простив. Якщо ж ми продовжуємо любити той гріх, який чинимо, то це означає, що Господь не простив. А для того, щоб налаштувати себе на прощення гріхів, на очищення, Церква встановила пости. Піст – це не тільки утримання від тієї чи іншої їжі, не в цьому полягає піст. Це піст тілесний. Потрібний він? Потрібний. Бо якби він не був потрібний, то подвижники не постили б так. Для чого вони робили це? Для того, щоб свою плоть умертвити. Не тіло зробити мертвим, а похоті, які в цьому тілі зробити мертвими. Це досягається через стримання в їжі. Їжа впливає на наш настрій душі і на наші дії, тому треба стримуватися і в їжі.

Але піст полягає не тільки в цьому, а в тому, щоб стримуватися від будь-яких гріхів, від слів та думок. Христос, як ви чули сьогодні з Євангельського читання, сказав, що коли постите, то не робіть вигляд людини, яка поститься. Тобто будь виглядом як звичайна людина. А про тих, хто робить вигляд людини, що поститься, Господь сказав: “Він уже не буде мати нагороди за свій піст, бо він уже свою нагороду отримав”. Яку нагороду? Постив, щоб люди прославляли його, що він постить. Отож треба постити таємно і Господь, Який бачить таємне, воздасть тобі явно. Тому, дорогі браття і сестри, постити фізично потрібно, але головне утримуватися від гріха".

Завершилося богослужіння традиційним молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою “Несподівана радість”.