kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Богослужіння в неділю про митаря і фарисея

DSC 055317 лютого 2019 року, у неділю про митаря і фарисея, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва. Напередодні ввечері, 16 лютого, Його Святість відслужив Всенічне бдіння. Патріарху співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

За Божественною літургією Святійший Владика звернувся до присутніх зі словами проповіді:

“В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа! Дорогі браття і сестри!

Сьогодні Церква пропонує нам послухати притчу про митаря і фарисея. Хто такі були фарисеї? Це були люди благочестиві, вони виконували Закон Мойсея, не порушували заповіді, молилися та давали милостиню, іноді більше, ніж вимагалося по Закону. Але для чого вони це робили? Для того, щоб люди прославляли їх, бо і фарисей цей сказав, коли молився Богу: “Я не такий, як вони, грішники, або як цей митар”. Тобто у фарисея було відчуття, що він кращий за всіх. За це Господь і засудив його, не за те, що він робив добро і виконував заповіді, а за те, що він вважав себе кращим. Тобто, він думав, що він досяг цієї праведності своєю силою, своєю волею, своїми почуттями і розумом. Савл, як ви знаєте, теж про себе говорив, що він був із фарисеїв, тобто із цих праведників.

Хто ж такі були митарі? Вони збирали податки для Римської імперії і люди їх ненавиділи. Не за те, що збирали податки, а за те, що брали більше, ніж вимагала римська влада. Тому вони вважалися найтяжчими грішниками. І ось ці два чоловіка: фарисей праведний і грішний митар прийшли помолитися в Храм Богу. Фарисей, як праведний, вийшов вперед, а митар, як грішник, став в кінці Храму. Фарисей дякував Богові, що він не такий, як всі інші грішники, а митар бив себе рукою в груди і казав: “Боже, будь милостивий до мене грішника”. Тобто у одного гордість, звеличування себе, а в другого смирення. В цьому і різниця. Гордість погубила фарисея, а смирення спасло митаря. Не можна сказати, що Господь виправдав митаря за те що він брав податків більше, ніж потрібно було, а виправдав за його смирення, простивши гріхи його. Фарисея ж засудив не за те, що він виконував заповіді, а за те, що він був гордим.

Якщо ми звернемося до нашого життя, то також побачимо різних людей, які ходять до храму і моляться. І не тільки моляться, а й будують храми. Та ще й на храмі напишуть, що побудовано таким-то благодійником, меценатом. Чи добре вони роблять? Добре, будують храм Божий, в якому будуть люди молитися. Однак будують для того, щоб люди їх прославляли, а треба робити, як говорить Господь Ісус Христос, щоб ліва рука не знала, що робить права. Тобто, зробив добру справу і не пишайся тим, що ти зробив. Тоді це буде угодно Богові і за це ми можемо отримати велику нагороду. Тому, дорогі браття і сестри, добро робити треба, заповіді виконувати треба, але в той самий час бути смиренними. Тоді Господь нагородить нас на Небесах великим і невимовним блаженством. Йому слава навіки віків!”

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого Патріарх виголосив молитву за Україну, щоб Всемилостивий Господь визволив нас від нашестя чужинців і дарував українському народу мир, єдність і Своє благословення.