kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

У Володимирському соборі м.Києва вшанували пам'ять святої великомучениці Варвари

DSC 949817 грудня 2018 року Православна Церква вшановує пам'ять святої великомучениці Варвари, мощі якої вже понад 900 років зберігаються у Києві та півстоліття з цього часу – у Володимирському соборі столиці. Щороку у соборі відбуваються особливі урочисті богослужіння на честь великомучениці Варвари й тисячі вірян приходять поклонитися великій святині.

Напередодні свята, 16 грудня увечері, Святійший Патріарх Філарет у співслужінні архієреїв та численного духовенства звершив Всенічне бдіння.

За богослужінням молилися викладачі та студенти Київської православної богословської академії, а разом з патріаршим та кліросним хорами собору співав також і хор КПБА під керівництвом диякона Юрія Мигаля.

На літії за вечірнею, з благословення Святійшого Патріарха, митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф благословив хліб, вино, пшеницю та єлей, які згодом під час утрені були роздані вірним у храмі.

Під час полієлею на утрені й аж до самого закінчення святкового канону великомучениці Варварі Його Святість помазував парафіян освяченим єлеєм.

17 грудня cвяткування розпочалися з самого ранку. Вже о 6.30, коли духовенство собору готувалося до ранної літургії, до раки з мощами святої великомучениці Варвари почали линути кияни та гості міста.

Цього дня Святійший Патріарх Філарет у співслужінні митрополита Білгородського і Обоянського Іоасафа, митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана, архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, єпископа Володимир-Волинського і Турійського Матфея, єпископа Житомирського і Овруцького Паїсія, єпископа Одеського і Балтського Павла, єпископа Васильківського Лаврентія, єпископа Андріана (Кулика) та численного духовенства звершив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Після запричасного стиха до духовенства та вірян звернувся клірик собору протоієрей Михаїл Сливчук і розповів про життя, подвиг віри і чудеса святої діви Варвари.

Після літургії відбувся молебень до святої великомучениці Варвари перед її нетлінними і чудотворними мощами. Святійший Патріарх Філарет прочитав молитву, а потім все духовенство під спів величання вклонилося святині. 

Святу Варвару у всьому світі шанують як велику угодницю Божу, до якої моляться, щоб позбавитися від несподіваної смерті. Саме вона є заступницею і покровителькою шахтарів і всіх людей, які працюють на небезпечних професіях і умовах. Невипадково, що цього дня у Володимирському соборі разом з парафіянами молилася група працівників вугільної промисловості України, яких Святійший Патріарх Філарет відзначив церковними нагородами. Це керівники і представники Міненерговугілля, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, вугільних підприємств недержавної форми власності, вугільних шахт з Львівської, Волинської, Луганської, Дніпропетровської, Донецької областей.

Предстоятель Київського Патріархату звернувся до шахтарів і всіх присутніх зі словом:

"Ваші преосвященства, всечесні отці, дорогі браття і сестри, дорогі наші шахтарі.

Я всіх вас вітаю зі святом на честь святої великомучениці Варвари. Особливо я хочу привітати наших українських шахтарів, які працюють в тяжких умовах, в яких знаходиться сьогодні наш Схід. 

Ми молимось за вас і дякуємо за ваш подвиг. Невипадково свята великомучениця стала покровителькою шахтарів. У свій час мощі святої великомучениці Варвари були принесені в Константинополь і були поставлені в її храмі і хто із засуджених на смерть встигав увійти в цей храм, де знаходились мощі святої великомучениці Варвари, той уникав смерті. Не можна було віддати на смерть людину, яка знаходилась у храмі святої великомучениці Варвари.

З того часу, свята великомучениці Варвара в Церкві става вважатися святою покровителькою і заступницею від несподіваної смерті. Оскільки несподівана смерть буває у шахтарів, тому що вони перебувають під землею, в тяжких умовах, і там смерть ходить поруч. Тому шахтарі звертаються до святої великомучениці Варвари, щоб вона захистила їх і недопустила цієї несподіваної смерті. Ось чому свята великомучениця Варвара є охоронителькою від несподіваної смерті.

Ми дуже раді, що ви кожного року на свято великомучениці Варвари приїжджаєте до Києва, до її святих мощей, молитесь, просите її, щоб вона вас захищала, і вона захищає вас.

Ми вам дякуємо і, на знак нашої подяки, за ваші подвиги і труди хочемо нагородити вас церковними орденами" – сказав Патріарх Філарет.

Після завершення богослужіння у Володимирському соборі відбулася церемонія передачі Вифлеємського вогню миру. Учасники української скаутської організації "Пласт" привезли з Відня до собору Вифлеємський вогонь миру і передали його Святійшому Патріарху Філарету.

Вітаючи у соборі пластунів Патріарх Філарет зазначив:

"Дорогі браття і сестри, дорогі друзі. Ми вам дякуємо, що ви доставили Вифлеємський вогонь у Володимирський кафедральний собор міста Києва. З цього храму він розійдеться не тільки по Києву, але й по Україні. Це ваша заслуга. Але головне, що ви пов'язані з Вифлеємом, містом народження Господа нашого Ісуса Христа, Який, хоч і вознісся на Небо, але перебуває своєю Божественною благодаттю, як Бог, завжди з нами. У всіх обставинах нашого життя Господь допомагає всім - і нашій країні, яка бореться за свою державність і за свою територію, частину якої відібрали вороги, і допомагає Церкві нашій, яка була роз'єднана, а тепер вона об'єдналась в єдину помісну Православну Церкву. Це відбувається за допомогою Бога, невидимого, але який діє видимо. Так само Господь допомагає кожній людині, яка до Нього звертається. 

Я дякую вам за цей ваш подвиг, за ваше служіння і Церкві, нашому українському народу і нашій державі. Нехай Боже благословення перебуває на вас і веде по праведному і святому шляху, угодному і народу і Господу Богу".

Святійший владика вручив гостям солодкі подарунки.

Вифлеємський вогонь миру - міжнародна акція, під час якої скаути привозять з місця народження Ісуса Христа вогонь і поширюють його по всьому світу. 

Вогонь передаватимуть у лікарні, сиротинці, громадам, українським військовим на Донбасі.

Упродовж дня у соборі звершувалися молебні та акафісти до великомучениці Варвари та прочитувалося для вірних життя святої угодниці. Володимирський собор був переповнений молільниками і до мощей святої великомучениці постійно йшли люди, щоб помолитись і попросити молитовної допомоги.