kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 19-ту після П'ятидесятниці

DSC 78437 жовтня 2018 року, у неділю 19-ту після П'ятидесятниці та день пам'яті преподобного Феодосія Манявського, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні воскресного дня, 6 жовтня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Патріарх виголосив проповідь на тему Євангельського читання про чудесний улов риби на Генісаретському озері (Лк., 17 зач., V, 1-11). У своєму слові Патріарх зосередив увагу слухачів на тому, що все земне служіння Господа Ісуса Христа, проповідь апостолів та існування Церкви – сповнені чудесами. Це свідчить про Істину, що Ісус Христос – Син Божий, апостоли проповідували – благу спасительну вістку про Воскресіння, а Церква – це Тіло Христове, у якому віруючі, по благодаті Божій, досягають спасіння і єднання з Господом Богом.

«Дорогі браття і сестри! Сьогоднішнє Євангельське читання говорить нам про те, що Ісус Христос не є звичайний вчитель. В Євангелії ми чули, що Він довго повчав із човна, а потім, коли закінчив Свою проповідь, Своє повчання, повелів апостолу Петру закинути сіті. Для чого? Для того, щоб показати, що Він є не звичайна людина, а Син Божий. На цих сітях апостол Петро вловив стільки риби, що не міг сам витягнути ці сіті та покликав товаришів. І коли рибу цю піймали, Петро підійшов до Христа, поклонився і каже: «Господи, відійди від мене, бо я людина грішна». Тобто Петро побачив, що Ісус Христос непроста людина, раз Він звершив таке чудо. І треба сказати, що проповідь Ісуса Христа, під час Його земного життя, завжди супроводжувалась чудесами. І ми це добре знаємо з Євангелія. Він і мертвих воскрешав, і бісів виганяв, і п’ятьма хлібами наситив п'ять тисяч народу. 

Але не тільки Він, а й апостоли. Ось коли Він послав сімдесят апостолів на проповідь. Вони повернулись і кажуть: «Господи, і біси нам підкорюються». Тобто проповідь апостолів супроводжувалась теж чудесами. І коли апостоли розійшлись по всьому світу, то теж свою проповідь підтверджували чудесами. Не їх слово переконувало слухачів в істині їх проповіді, а чудеса, які вони звершували» – сказав проповідник.

Патріарх також навів приклад святих мучеників, які своєю вірою і благодаттю Божою терпіли нелюдські муки і перемагали мучителів, не відрікаючись від Істини. Святійший зазначив, що чудеса в Церкві відбуваються завжди, як у древності, так і сьогодні. Чудеса утверджують людей у вірі в Єдиного Істинного Бога.

«Візьміть, наприклад, мучеників. Вони терпіли такі страждання, що людський розум не може збагнути, як може людина витерпіти такі муки. А це ж правда, що вони терпіли такі муки. А чому вони терпіли? А тому, що Господь допомагав. Тобто Істина завжди підтверджується надзвичайними чудесами, надзвичайними діями. І це було протягом всієї історії. І до нині це відбувається. Наприклад, ікони, які стоять у нас в соборі. Чому перед цими іконами всі так моляться? Чому? Значить отримують те, що просять. Бо якби не отримували, не молились би. А віра в часи державного атеїзму, яким чином зберігалася? Завдяки тим чудесам, які звершувались навіть в той період. Це свідчить про те, що Церква проповідує Істину…

Тому, дорогі браття і сестри, там, де чудо, там Істина, бо там Бог. І те, що Бог відкриває чудесами, те і треба приймати. Будемо дякувати Богові за те, що Він Милостивий до нас і звершує чудеса навіть в наш час» – сказав у своїй проповіді Патріарх Філарет.

Наприкінці Божественної літургії Предстоятель очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Цього ж дня за вечірнім богослужінням Святійший Патріарх Філарет, у співслужінні духовенства кафедрального собору, читав акафіст Покрову Божої Матері.