kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у 9-ту неділю після П'ятидесятниці

DSC 986929 липня 2018 року, у неділю 9-ту після П'ятидесятниці та день пам'яті святих отців шістьох Вселенських соборів, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 За богослужінням Предстоятелю Київського Патріархату співслужили митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, митрополит Миколаївський і Богоявленський Володимир, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, єпископ Луганський і Старобільський Афанасій, настоятель Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального храму.

Після читання Євангелія Святійший владика виголосив проповідь на тему воскресного благовістя про втихомирення бурі на Генісаретському озері. Предстоятель закликав вірян мати тверду віру і жити нею, бо по вірі у житті людини діє Божественна благодать і Господь звершує чудеса.

"В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! Тільки що ми прослухали уривок із Євангелія від Матфея, де розповідається про те, як Господь утихомирив море і дав дозвіл апостолу Петру прийти до Нього по воді. І апостол Петро, як ви чули, не сумнівався і пішов по воді, як по сухому. А потім думка прийшла йому в голову: «Як це так він, людина, йде по воді?». І в душу і в серце увійшов сумнів: «Чи може людина йти по воді?». І коли став думати так, почав тонути. І тоді звернувся до Господа і каже: «Господи, спаси мене!». І Господь взяв його за руку і сказав Йому: «Маловірний, чого ти засумнівався?». Отаке буває і в історії Церкви, і в житті кожної людини, яка вірує в Бога. Поки вона вірить і не сумнівається, Божественна благодать діє і звершує надприродне. А коли людина починає сумніватись тоді благодать відступає і людина не досягає того, чого хоче" - сказав Предстоятель.

Розмірковуючи над тим, що тверда віра приносить благословенний плід, Святійший владика навів приклад життя і боротьби за автокефалію нашої Церкви.

"Простий сучасний приклад – наша Українська Православна Церква Київського Патріархату. З 1992 року ми вірили, що в Україні буде одна Православна Церква. І, незважаючи на всі бурі протистояння цьому, різних і внутрішніх політичних сил, а більше всього зовнішніх, які схиляли до того, щоб ми не вірили у те, що в Україні буде Єдина Українська Православна Церква, ми вірили. І наша віра і переконливість підтверджується, що Господь об'єднає православних в одну Українську Церкву. І Вселенський Патріарх, який 25 років коливався, а сьогодні стоїть твердо на позиції дати Українській Церкві Томос про Автокефалію. Вірили - і отримуємо. А якби не вірили, то й нічого і не отримали" - переконаний Патріарх. 

Першосвятитель закликав вірян бути твердими у вірі і не сумніватись у всемогутності Бога, Творця неба і землі. 

"Тому, дорогі браття і сестри, треба Богові вірити і не сумніватись у Його можливості зробити нам те чи інше благо. Не сумніватись! Навіть якщо ми і грішні і недостойні, але якщо ми просимо у Нього: «Господи, допоможи мені», то чи може Божественна любов відмовити? Апостол Петро просив: «Дозволь мені піти по воді», і Господь дозволив йому і той пішов. А коли став сумніватись, тоді почав тонути. Тому треба просити у Бога з вірою, з надією несумнівною і тоді Господь може зробити все неможливе. Бо у Бога нічого неможливого нема. Одне тільки є неможливе, що Бог не може творити зло. Оце неможливе для Бога – творити зло, чинити неправду. А все інше для Бога можливе" - відзначив у своїй проповіді Предстоятель. 

Під час Божественної літургії була звершена заупокійна ектенія, за якою підносились молитви за прощення гріхів і спасіння душі новопреставленої матушки-ігумені Варвари (Бороніної).

Наприкінці богослужіння Патріарх Філарет очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана Радість", під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Святійший Патріарх Філарет разом з митрополитом Білгородським і Обоянським Іоасафом та духовенством Володимирського собору читав акафіст Покрову Божої Матері.