kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю восьму після П’ятидесятниці

content dsc 794222 липня 2018 року, у неділю восьму після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі столиці.

 Його Святості співслужило духовенство собору.

За Божественною літургією Патріарх звернувся до присутніх зі словами проповіді:

"В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Дорогі браття і сестри! Ми тільки що прослухали Євангельське читання про насичення Господом Ісусом Христом п’ятьма хлібами і двома рибинами п’яти тисяч людей. У багатьох, навіть віруючих, виникає запитання – чи можливо це? А можливо мертвого воскресити і зробити здоровим? А сліпого від народження зробити зрячим можливо? Для Бога немає нічого неможливого. Якщо Бог із нічого створив цей прекрасний світ, то для нього немає нічого неможливого.

Бог в історії людства та історії Церкви показує свою силу. Візьмемо, наприклад, апостолів. Яким чином неграмотні рибалки перемогли філософів, освічених, мудрих людей? А просто, Господь допомагав. Яким чином допомагав Бог апостолам? Таким, що творив чудеса. Ось перший приклад, коли апостол Петро вийшов із Храму і каліка попросив грошей, а він відповів, що грошей немає, а дає те, що має та звелів йому встати і йти. То каліка цей буде вірити словам апостола Петра? Буде.

Гонитель, який гнав християн в Єрусалимі і не задовільнився цим, а вирушив ще до Дамаску і там хотів гнати. А коли був у дорозі, побачив Христа, який явився йому і сказав: “Савле, чого ти мене гониш?”. То буде цей Савл вірити у Христа, який йому явився? Буде! А мученики, чому вони йшли на такі страждання і чи могли вони як люди перетерпіти те, що їм приготували гонителі? Коли читаєш життя мучеників, то дивуєшся, як могла людина перетерпіти такі страждання, якою силою? Божественною силою.

І не треба думати, що Господь діяв тільки тоді, а тепер не діє. Коли хвора людина, приречена на смерть іде і молиться Божій Матері, Господу Ісусу Христу, великомучениці Варварі і отримує здоров’я, то яким  чином вона отримала здоров’я, чи не Божественною силою? Буде ця людина вірити Богові? Безумовно буде.

Бог діяв впродовж усієї історії і в результаті цього християнство перемогло могутню імперію. Подивімося на наш час, яким сильним був радянський атеїзм. Здавалося, що така сила є непереможною, а де вона? Комунізму нема, а Церква існує! Якою силою? Отією самою силою, якою Господь наситив п’ятьма хлібами п’ять тисяч народу. Тому віра в людях утверджується через дію благодаті Святого Духа. Ось ці чудеса, і в історії, і тепер, утверджують в наших серцях віру. Тому будемо дякувати Господу Ісусу Христу, що він не залишає нас, а хто з вірою до Нього звертається, тому завжди допомагає”.

Наприкінці богослужіння Предстоятель Церкви очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою “Несподівана Радість”, під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Патріарх Філарет читав акафіст Покрову Пресвятої Богородиці.