kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарх Філарет: Ми повинні пройти шлях утвердження в добрі

DSC 63061 липня 2018 року, у неділю 5-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого у Володимирському кафедральному соборі м.Києва.

 Напередодні, 30-го червня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату в соборі очолив Всенічне бдіння. Під час полієлею Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

Його Святості співслужило духовенство кафедрального собору. 

За літургією Святійший Патріарх Філарет виголосив проповідь на тему євангельського читання про вигнання Господом Ісусом Христом бісів з двох людей. На початку проповідник розповів вірянам про трьох ворогів духовного життя людини.

"Дорогі браття і сестри! Той, хто хоче жити духовним життям, той повинен знати, що у нього є три ворога. Перший ворог – це плоть людська, гріховна, яка штовхає людину на будь-який гріх. Не тільки на блуд, але й на переїдання, на різні насолоди і тому подібне. Другий ворог – є гріховний світ. Багато спокус на неблагочестиве, не християнське життя іде від світу, який затягує людину у свої гріховні сіті. І третім ворогом, невидимим, є диявол і злі духи". 

Патріарх пояснив парафіянам, що злі духи діють на людину з однією метою - відвести людину від Бога, духовно знищити.

"Не всі християни вірять у те, що існують злі духи. Але із сьогоднішнього євангельського читання ви бачите, що злі духи є. І злі духи діють, особливо діють там, де йде боротьба з гріхом. Ось коли християнин перебуває в гріху, то злим духам нема чого робити з такою людиною. Бо вона і так знаходиться в їх владі через гріх. А людина, яка бореться з гріхом і хоче жити побожно, то тут злі духи і виявляють свою ненависть до такої людини... 

І в нашому житті ви можете побачити біснуватих. Не багато, але вони є. Біснуваті – це не психічно хворі люди, а це ті, в душах яких знаходиться зла сила, яка перевищує людську силу. І ви із Євангелія знаєте, що є біси такі сильні, що розривали залізні пута. Людина сама зробити цього не може, а біс, злий дух, маючи велику силу, розриває через людину навіть кайдани. Але не завжди злі духи вселяються і виявляють таку силу. Частіше це відбувається через навіювання гріховних думок, викликання гріховних почуттів" - сказав Предстоятель. 

Святійший владика закликав вірян до постійної духовної боротьби з гріхом, противитись злим думкам і почуттям. Духовні і тілесні сили треба черпати у молитві, під час якої просити у Господа благодаті Святого Духа.

"Як людина, християнин, який хоче спастись, увійти у Царство Небесне, у вічне блаженне життя, як повинен діяти? Повинен протистояти, противитись злим думкам і злим почуттям. Яким чином противитись? Своєю волею. Треба мати сильну волю, для того, щоб протистояти цьому злу. Бо слабкодухий не може протистояти. Але навіть людина із сильною твердою волею не завжди може протистояти цим гріховним думкам і почуттям. І тому треба молитись, щоб Господь послав Божественну благодать, бо вона сильніша за будь-які дії злих духів. Тому благодаттю Святого Духа подвижники перемагали і злих духів, і перемагали свої гріховні почуття, так само як мученики перемагали великі страждання Божественною благодаттю. 

Тому, дорогі браття і сестри, ми повинні знати про це і не тільки знати, але й боротись, бо земне життя є постійна боротьба добра і зла. І уникнути цієї боротьби ніхто не може. Це є природні умови, в яких живе людина на цій грішній землі. Але ми повинні пройти цей шлях. Шлях боротьби зі злом, з гріхом, шлях утвердження в добрі. І тоді перейдемо у вічне блаженне життя" - закликав вірян Патріарх.

Наприкінці богослужіння Предстоятель Церкви очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Також сьогодні у Володимирському соборі, за вечірнім богослужінням, Патріарх Філарет у співслужінні духовенства читав акафіст Покрову Божої Матері.