kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння в неділю про блудного сина

DSC 177104 січня 2018 року, в неділю про блудного сина, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва. 

 Напередодні ввечері Предстоятель Київського Патріархату звершив Всенічне бдіння. Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

Звертаючись у своїй проповіді до вірян Патріарх, зокрема, зазначив: 

“В ім'я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі браття і сестри, минулої неділі ми слухали притчу Господа Ісуса Христа про митаря і фарисея, тобто про гордість і смирення. В цю неділю Церква пропонує нам притчу про блудного сина, притчу про покаяння. Хто такі блудні сини і блудні дочки, адже це стосується як чоловіків, так і жінок?

Блудники – це не тільки ті, які тілом грішать, а й ті, які в думках чинять гріх, як про це сказав Спаситель, що хто погляне на жінку, жадаючи її, вже вчинив перелюб з нею в серці своєму. Зараз в нашому суспільстві є велика проблема – так звані громадянські шлюби. Гріх це, чи не гріх? Блуд, чи не блуд? Якщо чоловік і жінка свій шлюб зареєстрували в державному органі, то це є шлюб законний, хоч і не благодатний, і гріха немає.

А якщо живуть і дітей народжують, а шлюб не зареєстрований – то це є блуд. Благодатний же шлюб – це той, Таїнство якого звершене в Церкві. 

У своїй притчі Господь показав, що та грішна людина, яка витратила все майно на гріховне життя, потім опам’яталася, що живе не так як треба і покаялася. Але як покаялася? Не тільки визнала свої гріховні дії, а й вирішила повернутися до батька, тобто до Бога.

Зверніть увагу, що блудний син вирішив повернутися до батька уже не як син, бо він визнавав себе негідним, а як наймит, тобто смиренним. Це означає, що той хто кається у гріхах, той повинен своє покаяння пов’язувати зі смиренням. Адже якщо смирення немає, то і прощення не буде. Але як вчиняє батько стосовно сина, який згрішив, згадує усі його провини? Не згадує, а навпаки виходить назустріч йому, обіймає, радіє і наказує приготувати трапезу.

Так і Бог по відношенню до нас грішних. Коли ми каємося в гріхах, смиряємо себе як митар, тоді Бог своєю благодаттю виходить нам на зустріч. Багато хто заходячи в храм каже, що якась “аура” тут знаходиться. Але це ніяка не “аура”, а дія Божественної благодаті, яка впливає на розум людини і на її серце. Цю благодать Господь і посилає людині, яка смиренно приходить просити прощення і хоче навернутися до іншого життя."

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці, перед Її чудотворним образом "Несподівана Радість", під час якого підносилась молитва за Україну і визволення її від нашестя чужинців.

Цього ж дня ввечері Його Святість прочитав в соборі акафіст Покрову Пресвятої Богородиці.