kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у день свята Введення в храм Пресвятої Богородиці

DSC 38474 грудня Православна Церква святкує подію Введення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії до Єрусалимського храму.

 Згідно Церковного передання батьки Діви Марії, праведні Іоаким та Анна, котрі не мали дітей до похилих років, дали Господу обітницю: якщо у них народиться дитя, присвятити його служінню Богу. Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, святі батьки вирішили виконати свою обітницю. Скликавши родичів і знайомих, одягнувши Пречисту Марію в найкращий одяг, зі співом священних пісень, із запаленими свічками в руках, привели її до Єрусалимського храму. Там Богоотроковицю зустрів первосвященик із численним священством. До храму вели сходи із 15 високих сходинок. Маленька Марія, здавалося, не могла сама зійти по цих сходах. Але як тільки її поставили на першу сходинку, вона швидко подужала решту і, підтримувана силою Божою, зійшла на останню. Потім первосвященик увів Пресвяту Діву в храм Господній - у Святе Святих.

З нагоди цього великого дванадесятого свята у Володимирському кафедральному соборі 3 грудня 2017 року ввечері було звершене урочисте Всенічне бдіння, яке очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. На завершення святкової Вечірні, під час літії, Святійший Владика благословив хліби, пшеницю, вино та єлей, а також закликав на вірних Боже благословення. Під час Утрені, на читанні святкового канону, Патріарх помазував парафіян освяченим єлеєм.

4 грудня, у самий день свята Введення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії до храму, Святійший Патріарх Філарет у столичному кафедральному соборі відслужив урочисту Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого.

Його Святості співслужили настоятль Володимирського собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Після читаття Євангелія Патріарх Філарет звернувся до вірян з проповіддю, в якій пояснив сутність свята та значення події Введення у храм Пресвятої Діви Марії у справі людського спасіння.

"В ім'я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! Сьогодні Православна Церква святкує Введення Діви Марії в храм Господній. Вхід був, як ви знаєте, дуже урочистий. І Церква святкує цю подію теж урочисто. Яке ж значення має вхід Пресвятої Діви в храм Господній для нашого спасіння? Має величезне значення. І полягає воно в тому, що Син Божий, який повинен був втілитися заради нашого спасіння, не міг з'єднатися з гріховною плоттю. Не міг цю плоть зробити Своєю Плоттю. Тому що в Богові не може бути нічого нечистого. Тому для того, щоб Син Божий з'єднався з людською природою, треба щоб ця природа була чистою, непорочною. І Господь обрав для цього Пресвяту Діву Марію. Але обравши її, Він і зробив її непорочною. І непорочною вона стала не під час свого народження, тому що вона народилась у гріху, як народжується кожна людина. Бо пророк Давид у Священному Писанні сказав: "У беззаконнях я зачатий і в гріху народила мене мати". І сама Пресвята Діва сказала своїй родичці Єлисаветі, що вона теж потребує Спасителя, тому сказала: "І зрадів дух Мій у Бозі Спасителеві Моєму...". Знаходячись у храмі, поза гріховним світом, годуючись їжею, яку приносив ангел, читаючи Слово Боже, Діва Марія приготувала себе чистою від особистого гріха. Вона приготувала себе достойно для прийняття Духа Святого, Який зійшов в її утробу і, таким чином, був зачатий Господь наш Ісус Христос. Тобто Син Божий з'єднався з плоттю чистою. І ця чиста плоть готувалась у храмі Божому" - сказав у своїй проповіді Предстоятель.

Патріарх Філарет закликав вірян завжди надіятись на милість і допомогу Божої Матері та звертатись до Неї у своїх молитвах.

"Якби не було цієї події, то Син Божий не міг би з'єднатись з людською природою, бо вона гріховна і порочна. А так Він з'єднався з плоттю і кров'ю від Пресвятої Діви Марії непорочними. І тому Божа Матір через це має найбільший доступ до Бога. Тому Вона вища херувимів і серафимів, вища всіх небесних сил. Чому Вона вища? Тому що Вона Мати Сина Божого. Тому Вона і вища, що Вона Мати. Тому ми до Неї і звертаємось: "Пресвята Богородице, спаси нас". І Божа Матір дійсно спасає нас більше, ніж всі інші святі, своїми молитвами. І ми маємо, як доказ того, що Божа Матір допомагає нам більше ніж всі інші святі, її чудотворні ікони, яких лише в Україні декілька сотень. А ці чудотворні ікони свідчать, що Божа Матір, через них, допомагає нам. Тому ми і звертаємось до Неї з усякими своїми потребами, а найбільше звертаємось за тим, щоб Вона ублагала Сина Свого простити нам наші гріхи і провини, які ми звершуємо кожного дня" - виголосив Святійший Патріарх. 

Богослужіння завершилось молебнем до Пресвятої Діви Марії, під час якого підносились молитви за Україну, щоб Господь подав нам звільнення від нападу чужинців, мир і перемогу.