kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у день свята Переполовення П'ятидесятниці

 MPPUWGOZBs10 травня 2017 року, у день свята Переполовення П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну Літургію свт. Іоанна Золотоустого у Свято-Володимирському Кафедральному соборі міста Києва.

Святійшому Владиці співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та соборне духовенство.

Перед початком Божественної літургії, Святійший Патіарх звершив освячення антимінсів. Слово «Антимінс» дослівно перекладається як «Замість престолу»,  і походить від грецького слова «ἀντί» що означає  замість і латинського «Mensa» – стіл, престіл. Сам же антимінс являє собою чотирикутний плат з шовкової або лляної матерії зі вшитими часточками мощей святих мучеників. Він символізує гріб Ісуса Христа або похоронні пелени – плащаницю, якими було оповите Його тіло. Тому на ньому зображується погребіння Ісуса Христа, знаряддя Його смерті, і чотири євангелісти. 

Історія антимінсів сягає ранньохристиянських часів і бере свій початок від звичаю звершувати Божественну Літургію на гробницях мучеників, які і слугували престолом у перших християнських громадах. Згодом, зі збільшенням  храмів в престоли стали вкладати частички мощей. Впродовж VIII – IX ст. часточки мощей стали вшивати в матерію і покладати поверх престолу.

Зараз антимінс є невід'ємною частиною престолу, без якої не можна звершувати Божествену Літургію. У сучасній богослужбовій практиці він розгортається в певний момент богослужіння, а після його закінчення знову згортається особливим чином і зберігається  на Святому Престолі у спеціальному платі – ілітоні.

На антимінсі є підпис єпископа, який його освячував, а також зазначено, де, коли і для якого храму відбулося це освячення.

Після Божественної Літургії, згідно усталеної  традиції  настоятель собору – протоієрей Борис Табачек у співлужінні кліриків храму звершили чин малого освячення води.