kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю про блудного сина

Патріарх Філарет12 лютого 2017 року, у неділю про блудного сина та у день пам'яті Собору вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 11 лютого увечері, Патріарх Філарет очолив у соборі Всенічне бдіння.

Під час полієлею Предстоятель помазував вірян освяченим єлеєм.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

За Божественною літургією, після читання Євангелія, Святійший Владика виголосив проповідь, у якій розтлумачив притчу про блудного сина, яка читалась цієї неділі у храмі (Лк., 79 зач., ХV, 11-32). Патріарх нагадав, що Священне Писання і святі отці під блудним сином розуміють кожну людину, яка віддаляється від Бога, коли впадає у гріхи. Кожен грішник є блудним сином, який руйнує життя своїми гордістю і беззаконнями. А Бог, як Милостивий Батько, готовий зустріти кожного грішника із розпростертими обіймами і простити гріхи, коли людина дійсно в них покається.

"Дорогі браття і сестри, тільки що ми прослухали притчу Господа Ісуса Христа про блудного сина. Хто такий блудний син? Переважна більшість із нас думає, що блудний син чи блудна дочка це ті, які грішать плотським гріхом. Так думає переважна більшість із нас. А Священне Писання і святі отці під блудним сином розуміють кожну людину, яка відступає від Бога. Та людина, яка покинула Бога, не виконує Його заповіді – це і є блудник.

Сьогоднішня притча говорить нам про тих людей, які блудодіють, відступаючи від Бога різними засобами. І ідолопоклонники у буквальному розумінні слова, які кланялись ідолам, атеїсти, які відійшли від Бога, ті, хто не виконує Заповіді Божі, теж відходять від Бога, від Отця Небесного, і тому теж блудодіють. Але притча направлена не на те, щоб викрити наші гріхи, а притчу Христос сказав для того, щоб показати безмежне милосердя Боже. Безмежне! Ось зверніть увагу на те, як батько прийняв сина. Згадав він йому, що він взяв свою частину майна і розтратив це майно з блудницями у своє задоволення? Згадав? Ні. Він вийшов назустріч, обійняв його, повелів підготувати трапезу, заколов угодованого тельця і сказав: «Радійте». Чому радійте? А тому, що син був мертвим і ожив. Варто радіти, коли мертва людина воскресла? Варто. А ця людина, хоч і жила тілом, а душею була мертва, бо грішила проти Бога, проти свого тіла, проти своєї душі, проти своєї совісті. А тепер визнала, що вона грішна".

Патріарх Філарет закликав вірян жити по заповідям Божим, уникати гріхів, щоб бути з Богом. Бо коли людина грішить, вона віддаляється від Бога, внаслідок чого життя стає сповненим скорбот і страждань. Бо справжнє щастя для людини, це коли вона живе з Богом - джерелом свого життя і щастя.

"Господь і створює нам такі умови життя, щоб ми нарешті згадали про Бога і зрозуміли хто ми і що втратили, відійшовши від Бога. І милосердя Боже, любов Божа - безмежні. Бог не засуджує людину, яка згрішила, але прийшла до усвідомлення своїх гріхів, до покаяння, а навпаки, приймає у Свої обійми і радується.

Тому, дорогі браття і сестри, не будемо доводити себе до такого стану, щоб спочатку стати голодними, як блудний син, а тільки після цього навертатись до Бога... Нам треба мати те, що дає Бог, як старшому сину, не відходити від Батька, від Бога. І тоді не будемо голодними, не будемо страждати" - сказав у своїй проповіді Патріарх.

Завершилося богослужіння молебнем до святителів Христових Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого, під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і Своє благословення.