kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

«Боротьба зі злими гріховними думками є нашою духовною боротьбою», - Патріарх Філарет

Патріарх Філарет13 листопада 2016 року - 21-ша неділя після П’ятдесятниці. Цього дня Православна Церква згадує апостолів від 70-ти: Стахія, Амплія, Урвана, Наркиса, Апелія та Аристовула (І).

 Святий апостол Андрій Первозванний рукопоклав Стахія в сан єпископа Візантійського, де він і святительствував шістнадцять років, ревно проповідував Євангеліє Христове і навертав язичників до істинної віри. Святий Амплій був єпископом в місті Діосполі; святий Урван – в Македонії. Вони також святительствували з благословення святого апостола Андрія. За проповідь Євангелія юдеями і елінами-язичниками апостоли були віддані мученицькій смерті. Святий Наркис був святителем в місті Афіни. Святий Апелій святительствував в Іраклії. Святий Аристовул разом зі своїм братом святим апостолом від 70-ти Варнавою супроводжував святого апостола Павла у його подорожах. Святий Аристовул згадується у посланні апостола Павла до Римлян ( Рим. 16,10). Святий апостол Павло поставив святого Аристовула на єпископа і послав на проповідь в Британію, де він багатьох навернув до Христа, за що перетерпів гоніння від язичників. Упокоївся в Британії.

Також Церква сьогодні згадує преподобних Спиридона і Никодима, просфорників Києво-Печерських. Преподобні Спиридон і Никодим 30 років виконували свій послух – пекли просфори. Преподобний Спиридон прийшов в монастир при ігумені Пимені (1132-1141 рр.) вже немолодим чоловіком. Подвижник супроводжував свій труд безперестанною молитвою і співом псалмів. Ще при житті преподобний Спиридон був прославлений від Бога чудесами. Відомий випадок, коли він погасив мантією палаючу пекарню. Вогонь згас, а мантія залишилась цілою. Преподобний Никодим трудився разом з преподобним Спиридоном і вів таке ж суворе життя. Їхні мощі знаходяться в Антонієвій печері.

У суботу, 12 листопада 2017 року, увечері Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Всенішне бдіння у Володимирському кафедральному соборі столиці. У неділю зранку, 13 листопада, Патріарх Філарет звершив у Володимирському соборі Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого. Святійшому Владиці співслужило соборне духовенство.

За літургією Святійший Владика рукоположив у пресвітерський сан студента 5-го курсу КПБА диякона Володимира Войціха та в дияконський сан випускника КПБА Юрія Юфимчука-Заворотнього.

Звертаючись до вірян у проповіді, Предстоятель закликав вести постійну боротьбу зі злими помислами, адже саме їхнім посередництвом злі демонічні сили намагаються впливати на свідомість і волю людини.

«Ми, дорогі браття і сестри, не можемо про себе сказати, що не маємо справи зі злими духами. Я думаю, що кожен з нас має справу з цією злою силою. Яким чином? Злі духи навівають нам гріховні думки. Тому ми не свобідні від впливу їхнього. Вони, хоч і не входять всередину нас, як входять в біснуватих, але торкаються нашого розуму і викликають гріховні думки. Та від нас залежить, чи виконаємо ми волю злого духа. Коли ми погоджуємося зі злою думкою, то одразу підпадаємо під владу злого духа і диявола. Тому боротьба зі злими духами ведеться кожним із нас, якщо ми є справжніми християнами. Справжній християнин повинен вести таку боротьбу і перемагати. Перемагати не своєю силою і волею, а благодаттю Святого Духа. А благодать Святого Духа завжди живе в людині, яка бореться зі своїми гріхами».

«Читаючи в Євангелії ті місця, де говориться про вигнання злих духів, ми повинні, насамперед, бути переконаними, що злі духи є, і диявол є, так само як існують невидимі ангели. Нам за допомогою ангелів і благодаті Святого Духа треба боротися зі злими духами. А це означає – боротися зі злими гріховними думками. Це і є наша духовна боротьба. І саме в цьому полягає подвиг християнина».

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці, під час якого Патріарх Філарет помолився за визволення України від ворога.