kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у неділю 14-ту після П'ятидесятниці

Патріарх Філарет25 вересня 2016 року, у неділю 14-ту після П'ятидесятниці, перед Воздвиженням та у день віддання свята Різдва Пресвятої Богородиці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

 Напередодні, 24 вересня ввечері, Патріарх Філарет у соборі очолив Всенічне бдіння.

Під час полієлею Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

За богослужінням, після читання Євангелія, Святійший Владика виголосив проповідь на тему воскресного благовістя (Ін. 9 зач. ІІІ, 13-17), яке повіствує про любов Божу до людини, через яку "Бог віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне".

"В чому виявилась любов Божа до нас? В тому, що Він визволив нас від гріха і від смерті. А що люди не могли самостійно визволитись від гріха? Не могли. Бо немає на землі людини, яка б не згрішила. Саме народження людини відбувається в гріху. Недаремно пророк Давид каже: "В беззаконні я зачатий, і в гріху народила мене мати". Тобто зачаття людини відбувається в гріху. Немає людини, яка б народилась безгрішною і не несла в собі відбиток гріха.

Крім того ми із свого власного досвіду знаємо, що ми, досить часто, не можемо стриматися від гріха. Хочемо не грішити, але не можемо, природа наша спокушає нас на гріх. І не тільки природа, ми самі один одного спокушаємо на гріх. Диявол-супротивник нас тягне до гріха. То як може людина сама визволитись від гріха і смерті? Не може. Треба було Самому Творцеві, Який створив людину, стати людиною. Для того, щоб цю людську природу, адамову природу, визволити від гріха. І Він визволив. Він нас спас" - відзначив Патріарх.

Предстоятель закликав до усвідомлення того, що Бог звершив на хресті. Для того, щоб спастися, людина повинна вірувати в Господа Ісуса Христа, пам'ятати про небесне, каятись у гріхах і жити живою вірою, за заповідями Божими.

"Наше спасіння звершилось. Нам треба вірувати в Господа Ісуса Христа. Той, хто вірує, той і спасеться. Насамперед спасеться від духовної смерті, гріхів. Ми через віру і покаяння спасаємось на землі від духовної смерті, а після загального воскресіння визволимось і від фізичної смерті, бо воскреснемо.

Тому, дорогі браття і сестри, будемо дякувати Богові за Його любов до нас. Дякувати за те, що Господь спасає нас. Ми грішні, прив'язані до землі, що відірватись від неї не можемо. Думаємо про житло, про одяг, їжу, славу, владу, про все земне, а про небесне, щоб зійти на небеса - не думаємо. А Господь хоче відірвати нас від землі і привести до спасіння. І Він звершує це. Навіть коли ми не хочемо, Він нас приводить до спасіння, в тому числі і через страждання і хрест" - сказав у своїй проповіді Святійший Владика.

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана радість», під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і Своє благословення.