kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у 7-му неділю після Пасхи

Патріарх ФіларетУ 7-му неділю після Пасхи Православна Церква творить пам'ять святих отців І Вселенського собору. Як відомо, Перший Нікейський собор — Вселенський Собор Християнської Церкви відбувся 325 року у місті Нікея (нині Ізник, Туреччина).

 Собор було скликано імператором Костянтином Великим для того, щоб поставити крапку в суперечці про походження Другої Іпостасі Пресвятої Трійці Бога Сина. У загальній кількості собор зібрав 318 єпископів, багато пресвітерів і дияконів та тривав більше двох місяців — і став першим вселенським Собором в історії християнства. Собор засудив єресь Арія і затвердив постулат про єдиносутність Сина Отцеві і Його предвічне народження. Також було складено символ Віри із семи пунктів, який згодом стали називати Нікейським. Соборними актами були зафіксовані переваги єпископів чотирьох найбільших митрополій: Римської, Олександрійської, Антіохійської та Єрусалимської (6-й і 7-й канони). Собор також установив час святкування Пасхи у першу неділю після першого повного місяця після весняного рівнодення. У результаті на соборі було прийнято 20 канонів, які стосуються гармонізації церковного життя.

Напередодні неділі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні соборного духовенства звершив у Володимирському кафедральному соборі Всенішне бдіння.

У неділю зранку, 12 червня, Святійший Патріарх Філарет звершив у кафедральному соборі столиці Божественну літургію свт. Іоана Золотоустого.

Звертаючись до вірян, Святійший Владика наголосив, що саме напередодні великого свята Святої Тройці Церква вшановує тих, хто захистив православне, тобто правильне вчення про Святу Трійцю. Святі отці засудили неправдиве вчення про Бога.

Патріарх Філарет підреслив, що про Бога треба знати правду: «Звідкіля ми можемо знати правду про Бога? Від Нього Самого. Те, що Він відкрив про Себе, - те і є правда. В цю правду ми й повинні вірити, а не викривляти Божественне вчення. Згадайте слова Господа Ісуса Христа, коли Він посилав апостолів на проповідь: «Ідіть і хрестіть в ім’я Отця, Сина і Святого Духа». Тобто Господь навчив хрестити в ім’я Цих трьох як рівних. Отець, Син і Святий Дух є Одне Божество. Тобто Бог Один, Троїчний в Особах».

«Ми, як люди, як християни, повинні поважати кожну людину, якої б віри вона не була. Кожну людину треба любити. Але віру треба сповідувати тільки правдиву. Ту віру, яку відкрив Господь Ісус Христос», - сказав Предстоятель Церкви.

Святійший Патріарх зазначив, що якби усі християнські деномінації розуміли Священне Писання так, як його розуміли апостоли, святі отці, як розуміла Церква, то тоді не було б розділення, і була б одна віра і одне сповідання.

По завершенні літургії Патріарх з народом молився до Христа Спасителя про визволення України від нашестя ворогів.

Цього ж дня у Володимирському соборі за вечірнім богослужінням Святійший Владика читав акафіст до Покрову Пресвятої Богородиці.