kantrium.com | MySuomi.com | HELSINKI | TourMANN.com

Патріарше богослужіння у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці

Патріарх Філарет7 квітня Православна Церква відзначає велике свято - Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, коли архангел Гавриїл провістив Діві Марії, що вона непорочно зачне від Cвятого Духа і народить Сина Божого — Ісуса Христа.

 Юній Марії Бог сповістив, що вона народить Сина Божого. Після того ж, як Марію заручив 82-річний Йосиф, до неї з’явився архангел Гавриїл і сказав: «Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш Сина і назвеш Його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть Йому Господь Бог престіл Давида, батька Його, і царюватиме над домом Якова повіки та й царству Його не буде кінця». Марія ж сказала: «Як же це станеться, коли я мужа не знаю». Відповів архангел: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить тебе, — тим-то й Святе, що народиться, назветься — Син Божий. У Бога нема неможливого.» І сказала Марія: «Я раба Господня, нехай буде мені за твоїм словом».

Святкування Благовіщення було встановлене Церквою у IV ст. Дату Благовіщення встановили, відрахувавши 9 місяців від Різдва Христового. Через велике значення цього дня церковне святкування Благовіщення не скасовується навіть тоді, коли свято припадає на Великдень. Сьогодні Церква послаблює піст, дозволивши вірним вживати на трапезі рибу, вино, олію.

Напередодні свята, 6 квітня 2016 року ввечері, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Всенічне бдіння у Володимирському кафедральному соборі. За вечірнім богослужінням була звершена літія, під час якої відбулося благословення хлібів, вина, пшениці та єлею. Під час полієлею Первосвятитель помазував віруючих освяченим єлеєм.

7 квітня зранку Патріарх Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого, яка цього дня, згідно до церковного уставу, розпочинається з вечірньої. Святішому Владиці співслужило духовенство кафедрального собору.

Святійший Патріарх привітав парафіян кафедрального собору зі святом Благовіщення Пресвятої Богородиці та наголосив на важливості святкованої події, яка, як говорить церковний тропар, є початком нашого спасіння. Адже наша прамати Єва не послухалась волі Божої і саме через її непослух відбулося гріхопадіння. І тільки завдяки послуху Діви Марії спасіння стало можливим.

«Пресвята Діва Марія повірила архангелу Гавриїлу, посланому від Бога, а Єва повірила дияволу. Якби Єва не повірила дияволу, то не було б гріхопадіння. А якби Пресвята Діва не повірила архангелу Гавриїлу, то не було б нашого спасіння. Саме за це ми й шануємо Пресвяту Діву Марію, бо через Неї Син Божий явився і став людиною. Сьогодні ми повинні дякувати Богові, що Він виявив милосердя до людського роду, до нас, грішних людей. Адже ми спасаємося не своїми ділами, бо не можемо виконати Закон Божий, народившись у гріху. Тому апостол Павло й говорить, що ділами закону не виправдається жодна людина. А спасаємося ми милістю Божою, яка полягає в тому, що Бог грішника очищає від гріха», - сказав Предстоятель Церкви.

На завершення святкової літургії Патріарх Філарет разом з духовенством та народом проспівали молебень до Пресвятої Богородиці.